U subotu svečano otvaranje džamije u Ivanju: Pet godina gradnje uz pomoć 100 donatora (video)

Rijaset Islamske zajednice Srbije, Mešihat IZ Sandžaka i Medžlis IZ Prijepolje sutra će svečano otvoriti novosagrađenu džamiju u Ivanju. Prema rečima glavnog imama Medžlisa IZ u Prijepolju Nadira Dacića ovom svečanom činu prisustvovaće preko 600 gostiju i vernika iz zemlje i inostranstva.

“Sutrašnjoj svečanosti u Ivanju prisustvovaće reis – l – ulema Islamske zajednice Srbije Sead ef. Nasufović, brojni donatori iz Turske kao i načelnik istambulske opštine Sultan Gazi Džahit Altnaji”, kazao je za Glas zapadne Srbije Dacić i dodao da je ova opština donirala značajna sredstva u izgradnji ove džamije.

“Uporavo zbog velikih zasluga u izgradnji ivanjske džamije Načelnik Altnaji će otkriti ploču sa nazivom džamije koja će nositi ime baš po toj opštini”, istakao je Dacić.

On je takođe rekao da se očekuje dolazak podpredsednika Vlade Republike Srbije Rasima Ljajića i aktuelnog predsednika BNV Sulejmana Ugljanina kao i poslanika u Narodnoj skupštini Srbije.

Dacić je istakao da će sutra u Ivanju biti prisutni i predsednik opštine Prijepolje, kao i predsednici susednih optina.

“Svojim prisustvom učiniće nam čast i Episkop mileševski Atanasije i reis IZ Crne Gore Rifat ef. Fejzić”.

Prema njegovim rečima program će početi u 11. 30 sati pozdravnim govorima domaćina i pojedinih gostiju.

“Predviđeno je da se prisutnima obrati reis IZ Srbije Nasufović, predsednik opštine Prijepolje Dragoljub Zindović, predsednik udruženja “Prijatelji Sandžaka” iz Turske Salih Hadžifejzović” i mnogi drugi, kaže Dacić .

Potom će uslediti učenje ilahija i kasida od strane hora učenica Medrese u Prijepolju i hora Isa – beg iz Novog Pazara. Nakon toga obaviće se svečano otključavanje džamije a čast da dobije ključeve od reisa imaće predsednik odbora za izgradnju Osman Ćatić koji će se takođe obratiti prisutnima.

“Nakon svečanog otključavanja ulazi se u džamiju, gde će se klanjati podne namaz, što bi ujedno bio i kraj svečanog programa”.

Unutrašnji izgled džamije u Ivanju, foto: www.ppmedia.rs

Predsednik odbora za izgradnju Osman Ćatić kaže za Glas zapadne Srbije da je u izgradnji džamije u Ivanju učestvovalo oko 100 donatora, a da je njena gradnja trajala pet godina.

“Džamija površine 560 kvadrata je na ponos svih vernika ivanjskog kraja, ali će biti otvorena za sve dobronamerne ljude”, rekao je Ćatić i dodao da će na sutrašnjem svečanom otvaranju biti proglašena vakufskim dobrom.
Izvor: GZS i PP Media