Zlatarski hoteli bez državne subvencije

Nova Varoš – Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija je prošlog utorka objavilo poziv za prijavu privrednih subjekata za korišćenje subvencija za podršku radu hotelske industrije zbog poteškoća izazvanih pandemijom COVID-19. Svi zainteresovani hotelijeri mogu da se prijave do 15. septembra 2020. godine.

Zlatarski hoteli ostali bez državne pomoći, foto: A.Rovčanin

Pravo na bespovratna sredstva ostvaruju kategorizovani hoteli koji se nalaze u privatnom vlasništvu iz 68 opština i gradova i to: Ada, Aleksinac, Arilje, Bajina Bašta, Bačka Palanka, Bačka Topola, Beograd, Boljevac, Bor, Valjevo, Velika Plana, Veliko Gradište, Vranje, Vrbas, Vršac, Golubac, Gornji Milanovac, Dimitrovgrad, Zaječar, Zrenjanin, Ivanjica, Jagodina, Kikinda, Kladovo, Knić, Knjaževac, Kosjerić, Kragujevac, Kraljevo, Krupanj, Kruševac, Kula, Kučevo, Leskovac, Loznica, Lučani, Ljubovija, Majdanpek, Mali Zvornik, Negotin, Niš, Novi Bečej, Novi Pazar, Novi Sad, Opovo, Pančevo, Paraćin, Pećinci, Pirot, Požarevac, Požega, Priboj, Prokuplje, Ruma, Senta, Sečanj, Sjenica, Smederevo, Sombor, Sremska Mitrovica, Sremski Karlovci, Stara Pazova, Subotica, Temerin, Topola, Užice, Čačak, Šabac.

Osnovni preduslovi za sticanje prava za korišćenje subvencija su da nad privrednim subjektima nije pokrenut stečajni postupak, finansijsko restrukturiranje niti postupak likvidacije, kao i da se ne sprovodi postupak za unapred pripremljeni plan reorganizacije (UPPR).

Sredstva se dodeljuju u iznosu 350 evra po individualnom ležaju i 150 evra po smeštajnoj jedinici u dinarskoj protivvrednosti obračunatoj po srednjem kursu Narodne banke Srbije na na dan kada je državna pomoć dodeljena. Privredni subjekat gubi pravo na korišćenje subvencije ukoliko smanji broj zaposlenih za više od 10%, u periodu od 15.08.2020. godine zaključno sa 31.12.2020. godine. Za ove namene Vlada Srbije je opredelila 1,46 milijardi dinara, a prema propisima pomoć je limitirana na 750.000 eura po pojedinačnom korisniku.

Ako se pogleda spisak lokalnih samouprava gde je moguće dobiti državnu pomoć vidi se da hotelijeri koji imaju objekte u opštinama Aranđelovac, Čajetina, Raška, Brus, Vrnjačka Banja, Nova Varoš, Sokobanja, Pirot neće dobiti pomoć a radi se o lokalnim samoupravama koje pretežno žive od turizma.

Vladina uredba je trebalo da pomogne najugroženijima ali po svemu sudeći to neće biti baš tako. Ako pogledamo statistike pomoć će dobiti hoteli iz Valjeva i sa Divčibara gde je posećenost bila za par procenata manja nego 2019.godine, ili iz Užica (Mokra Gora) gde je posećenost bila za dvadesetak procenata veća nego 2019.godine, ali pomoć neće dobiti hoteli iz Nove Varoši gde je broj noćenja za više od 40% manji u odnosu na prošlu godinu. Možda je trebalo rešenje tražiti u svakom pojedinačnom slučaju kroz statistike o broju ostvarenih noćenja za svaki objekat pa u skladu sa tim podacima pomoć podeliti svim hotelijerima.

Zlatibortv i PP Media