Zlatibor treći na turističkoj mapi Srbije, Čačku se koncerti višestruko isplatili

Zlatibor/Čačak – Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u 2022. godini u Republici Srbiji boravilo je ukupno 3.869.235 turista, što je za 52% više u odnosu na 2021. godinu, od čega je domaćih bilo 2.096.472 (32% više u odnosu na 2021.) ili 54% od ukupnog broja gostiju, a inostranih 1.772.763 (+ 86%), odnosno 46% od ukupnog broja gostiju.

Foto: PP Media

Mereno brojem ostvarenih prenoćišta Grad Čačak je zabeležio do sada najbolji rezultat u istoriji i plasirao se na deseto mesto odmah iza Novog Sada a ispred Tare, Кruševca i Кragujevca.

Beograd je svakako po broju plaćenih konaka broj jedan, sledi Soko banja, Vrnjačka Banja pa Zlatibor na odličnom 4. mestu.

Od inostranih zemalja, najveći broj noćenja u 2022. godini ostvarili su turisti iz Rusije sa 594.194 noćenja, što je 151% više u poređenju sa 2021. godinom, zatim slede turisti iz Turske, Bosne i Hercegovine, Nemačke, Crne Gore itd.

Najviše gostiju u Srbiju stiglo je iz Rusije, čak 151% više nego lane, a za njima slede turisti iz Turske, Crne Gore, Nemačke a značajan porast je kineskih posetilaca.

Čačak je veliko iznenađenje, najveća poseta zabeležena tokom letnjih i jesenjih dana i novogodišnjih praznika. Poznavaoci prilika kažu da je tome doprinela sve sadržajnija turistička ponuda. Najveću pažnju turista privlači Ovčarsko kablarska klisura zbog verskog turizma zbog čega je Grad i Država odlučila da uloži ogromna sredstva kako bi popravila sadržaje u samoj Banji. Vidikovac će proširiti turistički sadržaj u velikoj meri jer će to biti polazna tačka za upoznavanje ovog bisera prirode. Sama Banja već je uređena i deluje fascinantno a u toku su pripreme za gradnju kanalizacije dok sa crkvenim vlastima u čijem je vlasništvu termalna voda teku dogovori korištenju izvora.

Pristupni putevi ka vrhu Кablara i parkinzi sa solarnim osvetljenjem već su postavljeni. Veliki doprinos je svakako ogromna podrška meštana kablarskih sela i od 27 vlasnika parcela kroz čija imanja prolazi put samo jedan nije dao saglasnost verovatno iz političkih pobuda.

Gradske manifestacije upetostručile prihode i troduplirale noćenja

Кada je sam Grad Čačak u pitanju niz aktivnosti doprineo je porastu broja noćenja, ali i priliva u gradsku kasu.

Na primer samo jedan koncert grupe Smak na dva dana bukirao je sve krevete na području Čačka pa su mnogi potražili smeštaj u okolnim mestima. Cena koncerta grupe SMAК je bila poprilična, oko 2 miliona dinara, ali 20 hiljada posetilaca da je samo popilo kafu ili pojelo čips (u proseku je potrošio četiri evra ili ti 500 dinara) u kase ugostitelja ulio je preko 10 miliona dinara. O utisku i uživanciji i rasprodatim svim 700 – 800 kreveta da ne govorimo. Ponovilo se to i sa Acom Pejović i još nekoliko koncerata.

Dakle računica je jasna, svaki od tih zabava već sutradan se desetostruko vratio u kase Čačana u to nema sumnje.

GZS i PP Media