Većina vodostaja u stagnaciji

U Srbiji je većina vodostaja u stagnaciji, ali će dalji razvoj situacije, koja se kontinuirano prati, zavisiti od količine novih padavina.
U čitavoj Srbiji je zbog poplava na snazi vanredna situacija da bi se preventivnim merama olakšalo i ubrzalo delovanje svih organa Republike Srbije radi zaštite života i bezbednosti građana i stvari, ali i u otklanjanju posledica poplava.
Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova – Sektora za vanredne situacije, do sada su iz poplavama ugroženih područja evakuisali 171 osobu.
Prema informaciji RHMZ-a, od ponoći do sada, najviše padavina bilo je na teritoriji Zlatibora, Kopaonika, Kraljeva, Valjeva, Sjenice, Požege, Crnog vrha, Vranja.
Na terenu su angažovani pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova – Sektora za vanredne situacije, Žandarmerije, policije opšte nadležnosti, saobraćajne policije, kao i Vojska Srbije.
Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je ljudima ugroženim u polavama stavilo na raspolaganje više od hiljadu mašina i vozila i više od 2.000 ljudi spremnih da pruže pomoć
U proteklih 24 sata palo je oko 30 litara kiše po kvadratnom metru, ali je većina vodostaja u stagnaciji, izjavio je jutros Tanjugu načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić i istakao da će situacija dosta zavisiti od današnjih padavina.
Prema informacijama iz RHMZ-a, došlo je do neznatnog rasta vodostaja Bjelice od jednog metra, takođe raste Čemernica, ali za sada nije zabrinjavajuće, rekao je Marić, ali je dodao da će se posebno pratiti prognoza za nedelju i ponedeljak o čemu je govorio i direktor RHMZ koji je najavio nove padavine za taj period.
Na teritoriji Novog Pazara poplavama je ugroženo 80-90 objekata i srušena su tri pešačka mosta. Oštećeno je 100 putnih pravaca na lokalanim putevima. Bez električne energije je oko 200 domaćinstava na pravcu Štitare – Golija.
U opštini Tutin povećala se ugroženost porodičnih kuća od bujičnih poplava. Bez električne energije je preko 100 domaćinstava, a u opštini Nova Varoš 405 domaćinstava.
Potpredsednik Vlade Rasim Ljajić izjavio je sinoć prilikom obilaska nasipa na reci Jošanici da nema mesta panici, ali da se mora biti budan i oprezan.
Preko 6.000 vreća sa peskom je postavljeno duž Jošanice, Trnavice i njihovih pritoka koje su se izlile pre par dana, a radiće se kontinuirano.
Izvor: tanjug