Dijana Radović (SPS): Jedino mladi mogu da obnove selo

Priboj – Dijana Radović mlada i vrlo aktivna poslanica SPS-a, nedavno je u skupštinskom obraćanju govorila o značaju podsticajnih mera za poljoprivredu i selo te smo tim povodom i razgovarali s njom.

Može li poljoprivreda i proizvodnja zdrave hrane biti naša komparativna prednost?

Ulaganje u selo i proizvodnju hrane biće sve potrebnije jer i na svetskom nivou pitanje proizvodnje hrane postaje jedno od ključnih. Dakle, proizvodnja hrane će biti težnja svake države a prehrambeni proizvodi prepoznati kao strateški proizvodi. Zato komparativna prednost Srbije jesu upravo poljoprivredni resursi.

Našu razvojnu šansu vidim u proizvodnji organske hrane, koja postaje sve veća potreba industrijskih zemalja, a proizvodne mogućnosti kvalitetne hrane su im ograničene.

I zato verujem da će država kroz različite mere i podsticaje još snažnije podržati naše poljoprivredne proizvođače da proizvode organske proizvode i organsku hranu, koju ćemo izvoziti na zahtevna tržišta.

Smatrate li da se ovoj temi ne poklanja pažnja jer nije, da tako kažemo, zapaljiva i senzacionalistička?

Istina je da za poljoprivredu nema mnogo mesta na naslovnim stranama, što smatram da nije dobro, ali to ne umanjuje njen značaj za naš ukupan privredni i društveni razvoj. Postoje afirmativne i uspešne priče i o poljoprivredi i o selu koje zavređuju pažnju i medija i javnosti, a koje je potrebno podržati i podsticati.

Za Socijalističku partiju Srbije pitanje sela i poljoprivrede je u vrhu prioriteta, važan nam je položaj srpskog sela i srpskog poljoprivrednika.

Upravo zato u Narodnoj skupštini Republike Srbije često govorim o ovoj važnoj životnoj temi, i ukazujem na probleme sa kojima se susreću naši građani koji žive u ruralnim sredinama.

Da li bi se i određen broj mladih odlučio za život na selu uz određene podsticaje od države?

Naša sela su nažalost sve starija i praznija, i tu vidim srž problema, sa kojim se danas suočavamo. Kao mlada osoba koja i lično doprinosi unapređenju poljoprivrednog gazdinstva svoje porodice potpuno sam sigurna da jedino mladi ljudi mogu obnoviti selo i doprineti razvoju poljoprivredne proizvodnje.

Kroz inovacije, znanje i primenu novih tehnologija, možemo povećati prerađivačke kapacitete, odnosno proizvodnju prehrambenih proizvoda koja je kod nas nedovoljno zastupljena a suštinski stvara mnogo veću bruto dodatu vrednost od prodaje sirovina. Država određenim podsticajnim merama stimuliše mlade koji žele da žive i rade na selu, ali to još uvek nije dovoljno, jer nam je potrebna potpuna revitalizacija sela.

Ne smemo da zaboravimo da poljoprivrednik nije samo čovek koji proizvodi hranu, to je čovek koji mora da ima uslove života i mogućnosti makar približne onima koje imaju stanovnici gradova.

Putna infrastruktura, telekomunikacione mreže, kulturni sadržaji i očuvanje tradicionalnih manifestacija jesu stvari na kojima treba da radimo kako bismo mlade zadržali da ostanu u svojim selima i podstakli nove da dođu. Stvaranje dobrih uslova za život doprineće i razvoju seoskog turizma, kao vrsti turizma koja poslednjih godina u Srbiji doživljava ekspanziju.

A napredak u poljoprivrednom razvoju poslednjih godina ohrabruje i vraća nadu da nećemo odustati od obnove sela i poljoprivrede u celini, kao značajnog faktora ukupnog privrednog i društvenog razvoja.

Izvor: pokreni.rs