Samira Ćosović: Opremanje škola informacionom mrežom u seoskim sredinama će znatno poboljšati kvalitet nastave

Prijepolje – Iako su aktivnosti za izgradnju širokopojasne komunikacione infrastrukture u ruralnim predelima započele nekoliko godina ranije, tek su mere karantina zbog pandemije Covid-19  pokazale da je brzi internet presudan za rad od kuće, nastavak obrazovanja, pristup medicinskim i finansijskim uslugama ili jednostavno održavanje komunikacije sa spoljnim svetom, kazala je tokom današnjeg obraćannja u Skupštini Srbije narodna poslanica iz Prijepolja Samira Ćosović (SDP).

Narodna poslanica Samira Ćosović (SDP), foto: PP Media

– Nedostatak širokopojasnog interneta za seoske škole identifikovan je kao rastući problem za Srbiju i pre pandemije. Naime, jedna četvrtina svih učenika pohađa škole u seoskim sredinama, a poslednjih godina rast upisa u ruralnim regijama nadmašio je rast u svim ostalim školama. Bez odgovarajuće infrastrukture za brzi internet, seoske škole i njihovi učenici rizikuju da ostanu iza svojih vršnjaka u urbanim sredinama. Kao prosvetni radnik, ovaj projekat smatram izuzetno značajnim, jer će unaprediti obrazovanje, uspostaviti kvalitetnije uslove za nastavu i učenje, kao i potpunu primenu novih tehnologija u nastavi. S obzirom da dolazim iz opštine Prijepolje gde sam radila u jednom od 9 izdvojenih odeljenja osnovne škole u mestu Brodarevo, svih devet u ruralnoj sredini, raduje me što će nivo opremljenosti informaciono-komunikacione infrastrukture u školama ruralnih, dakle seoskih područja, biti unapređen, a koji trenutno nije na zavidnom nivou – kazala je između ostalog poslanica Ćosović.

Ona je naglasila da će opremanje škola informacionom mrežom u seoskim sredinama znatno poboljšati kvalitet nastave i omogućiti bolju i uspešniju realizaciju nastave na daljinu.

Izgradnju širokopojasne komunikacione infrastrukture u ruralnim predelima će omogućiti da zapuštene ruralne sredine krenu putem ka modernim selima Srbije.

PP Media