Porodica Divac iz Lučica kod Prijepolja i dalje sa ponosom čuva uspomene na Tita i Valtera

Prijepolje – U kući Slavenka Divca iz prijepoljskog sela Lučice nalazi se jedinstvena postavka – Spomen soba posvećena partizanima koji su ovde konačili tokom Drugog svetskog rata, a jedan od najvažnijih posetilaca svakako je bio i sam vrhovni komandant Josip Broz Tito.

Spomen soba u kući porodice Divac u prijepoljskom selu Lučice, foto: GZS

„Za narod je bio važan njegov prolazak kroz prijepoljski kraj. Svi su ga dočekivali aplauzom i dobrodošlicom, tako je to bilo”, priča vremešni Slavenko.

Spomen ploča na ulazu u kuću porodice Divac u prijepoljskom selu Lučice, foto: GZS

A da to gostoprimstvo u kući Divaca Tito nikada nije zaboravio govori i podatak da je maršal kad god bi putovao prugom Beograd – Bar zaustavljao voz baš u ovom mestu, a Divci su bili njegovi gosti.

„Moj otac koji je bio vojnički tačan, nekadašnji komandant Mileševskog odreda i ja otišli smo tačno u minut kako su nam rekli. Ušli smo u voz u vagon koji je za tu priliku susreta bio određen i Tito je za desetak minuta stigao. Seli su i pričali i mogu vam reći da je bio normalan čovek. Ništa uobraženo, ništa posebno, ali videlo se da je bio pametan”, kaže Slavenko.

Slavenko Divac, foto: GZS

Na žalost za ovu Spomen sobu danas retko ko zna, a nekada je bila puna posetilaca.

„Sve osnovne i srednje škole iz Prijepolja su ovde dolazile na izlete, čak su pravili i pešačke ture do Lučica kako bi posetili Spomen sobu i kako bi čuli biografije svih narodnih heroja koji su dolazili u ovu sobu i odavde rukovodili narodno oslobodilačkim pokretom”, ističe Slavenkov najmlađi sin Branislav.

Branislav Divac, foto: GZS

On kaže da je ponosan na prošlost svojih predaka i to što se u njegovoj kući nalazi ovakvo obeležje. Zub vremena ipak učinio je svoje, ali za restauraciju eksponata niko nije zainteresovan, čak ni oni koji su u njihovoj kući instalirali ovu istorijsku postavku.

Eksponati i čitava postavka u veoma lošem stanju, foto: GZS

„Mi smo se obraćali udruženju boraca iz Prijepolja i dobili smo odgovor da oni nemaju finansijskih mogućnosti da bilo šta ulože u ovu Spomen sobu, tako da ako u skorijoj budućnosti ne bude bilo ulaganja sa njihove strane, mi ćemo naravno sami to uraditi, ali se plašimo da nismo dovoljno stručni da na pravi način zaštitimo fotografije i sve ostalo što se u sobi nalazi”, naglasio je Branislav.

Većina onih čije se fotografije i ostala znamenja nalaze u ovoj sobi, posle Drugog svetskog rata dobili su svoje ulice, po njima su se zvale škole i druge važne institucije, međutim, danas su potpuno zaboravljeni.

Fotografija Vladimira Perića Valtera spala sa zida, foto: GZS

Vladimira Perića Valtera izgleda sećaju se još samo Kinezi, koji bi vrlo rado došli u ovu sobu da vide kako je ovaj čuveni ilegalac zaista izgledao i odakle je krenuo da brani Sarajevo, ali bi se sigurno ražalostili kada bi videli da je njegova slika spala sa mesta na kojem je decenijama stajala.

PP Media i GZS