Akcija Udruženja “EКO-Varoš” – Na klik do čistijeg grada

Nova Varoš – „Na klik do čistijeg grada“ naziv je novog projekta lokalnog ekološkog udruženja „EКO-Varoš“. Sa 1,2 miliona dinara finansira ga Vlada Švajcarske preko Švajcarske agencija za razvoj i saradnju (SDC), a sprovode Helvetas Swiss Intercooperation i Građanske inicijative, uz podršku Opštine Nova Varoš.

Foto: A.Rovčanin

Projektne aktivnosti trajaće do marta naredne godine, a primarni ciljevi programa su efikasnije lociranje lokalnih zagađivača, kao i da se kroz značajnije učešće građana i jačanje spone civilnog sektora sa nadležnim institucijama zaštita životne sredine podigne na viši nivo.

-Projekat podrazumeva nabavku i izradu veb aplikacije „na klik do čistijeg grada“. Jednostavnim klikom, kako sugrađani, tako i sve brojniji gosti našeg kraja, imaće priliku da na aplikaciji detektuju sve „crne“ ekološke tačke koje uoče odnosno mapiraju mesta na kojima je smeće nepropisno odloženo – pojašnjava za „Varoške novine“ Gordana Nedović, predsednica Udruženja „EКO-Varoš“, koje je osnovano pre tri godine i u tom periodu realizovalo isto toliko projekata.

Nedović ističe da će Novovarošani i turisti imati priliku da putem aplikacije iznose i svoje predloge kako na mikro planu rešavati probleme zagađenja, kao i za unapređenje zakonskog okvira za zaštitu životne sredine na lokalnom nivou.

U okviru projekta, u kojem pored Opštine, učestvuju i druge partnerske organizacije – Кomunalno preduzeće, Rezervat „Uvac“ i Turistička organizacija „Zlatar“, planirane su i edukativne radionice, informativne i promotivne aktivnosti i akcije, umrežavanje građana i lokalne samouprave kako bi se program što uspešnije sproveo.

-Očekujemo da će ovaj projekat da doprinese zaštiti životne sredine, što je i imeprativ u radu lokalne uprave i strateško opredeljenje Opštine Nova Varoš. Opšti cilj projekta je da kroz inovativni pristup građane dodatno motiviše da se uključe u rešavanje ekoloških problema i da se efikasnije lociraju aktuelni i potencijalni zagađivači – kaže pomoćnica predsednika opštine za privredu i lokalni ekonomski razvoj Marijana Đokić. Lokalna samouprava je partner na projektu i u njegovom finansiranju učestvovaće sa 10 posto od ukupne vrednosti programa.

Inače, Gordana Nedović i predsednik opštine Nova Varoš Radosav Vasiljević su nedavno prisustvovali promociji ovog i još 11 projekata koje će finansirati Vlada Švajcarske. Na skupu održanom u beogradskom Aero klubu istaknuto je da se programi iz ukupno 12 opština i gradova realizuju pod jednom „kapom“ odnosno zajedničkim projektom pod nazivom „Zajedno za aktivno građansko društvo –ACT“.

-Odobreni projekti predstavljaju zajedničke inicijative lokalnih udruženja građana i jedinica lokalne samouprave. Njihov cilj je da se kroz zajedničke inicijative stvore novi mehanizmi za učešće u procesu donošenja odluka, pružanju usluga građanima na lokalu i za povećanje monitoringa rada organa lokalnih vlasti – čulo se na skupu kome su, između ostalih, prisustvovali Ričard Кoli, direktor Švajcarske kancelarije za saradnju, Maja Stojanović, izvršna direktorka Građanskih inicijativa, i međunarodni tim lider ACT Jens Engeli, inače regionalni direktor Helvetasaia.

Engeli je naglasio da aktivno učešće građana u donosenju odluka na svim nivoima vlasti predstavlja jedan od temelja demokratskog i civilizovanog društva. Prema njegovim rečima, to zahteva javni sektor voljan da sarađuje sa građanima i građanskim inicijativama , istovremeno pretpostavljajući građane koji odgovaraju na zahteve i potrebe preuzimajući svoju odgovornost. Zbog toga ACT, kao je Engeli, partnerske inicijative vidi kao jedno od najvažnijih polja intervencije za podršku SDC-a civilnom društvu Srbije.

Osim u Novoj Varoši, projekti će se sprovoditi i u Prijepolju, Ivanjici, Aleksincu, Novom Pazaru, Nišu, Užicu, Кragujevcu, Кraljevu, Čičevcu, Sremskoj Mitrovici i Adi. Sa ovih 12 projekata ACT je već podržao ukupno 86 projekata organizacija građanskog društva širom Srbije.

Varoške novine i PP Media