Ako nestane pisma, nestaće i nas

Prigodnim programom pod sloganom „Ako nestane pisma, nestaće i nas“ u novovaroškoj Osnovnoj školi „Živko Ljujić“ obeležen je Dan slovenske pismenosti. U programu koji su pripremili nastavnici srpskog jezika učestvovali su učenici literarne, jezičke, dramske i recitatorske sekcije. Program je osmišljen kao kolaž dramskih komada, poezije, skečeva, beseda, muzičkih deonica školske pevačke grupe, a upotpunila su ga dva konkursa i to literarni i likovni kao i pisanje pesama na licu mesta na temu Jezik roda mog.
Prvo mesto na literarnom konkursu o ćirilici osvojila je Sara Šaponjić, učenica šestog razreda, dok je prvo mesto na kaligrafskom konkursu osvojila Ana Popović, učenica osmog razreda. 

Program je predhodila beseda prof. srpskog jezika Bojane Melović, koju je govorila Gordana Boranijašević.
-Ćirilicom odmaramao prste žuljevite olatinjene raznim tastaturama. Ćirilicom jedinom odmaramo oči prolatinjene. Ćirilujemo tako donkihotovski u smutljivom ovom vremenu. Baš kao što je bilo i vreme 860-tih, kada nam Braća pomogoše da nađemo svoj slovenski, pismeni pečat – kazala je između ostalog u besedi Gordana Boranijašević.
Pored direktora novovaroških osnovnih škola, prosvetnih radnika i kulturnih uposlenika programu je prisustvovao i predsednik Opštine Radosav Vasiljević.
PP Media