Aleksandar Čeferin postao ambasador Sportskih igara mladih, deca iz Priboja predstavljala Srbiju

Zagreb / Priboj – Predsednik UEFA Aleksander Čeferin pridružio se porodici Sportskih igara mladih.

Na gala svečanosti u zagrebačkom hotelu Esplanada imenovan je za ambasadora SIM a plaketu za prijem uručio mu je jedan od prvih ambasadora igara Predrag Mijatović. Ovom događaju prisustvovala je delegacija Sportskog saveza Priboja predvođena koordinatorom SIM za Priboj Denisom Šarkom i predsednikom Sportskog saveza Filipom Komaricom, a decu Srbije predstavljali su upravo pribojski mališani.

Pribojski mališani u Zagrebu

Osnivač i predsednik Igara Zdravko Marić sigurno je bio najponosniji čovek u regionu, koji je u svom obraćanju prisutnim gostima kazao da mu je velika čast što je Čeferin postao novi ambasador igara.

“Najveću zahvalnost ipak zaslužuju ova divna deca koja su dolazak zaslužila pre svega svojim ponašanjem a ono što je najvažnije za igre je to što smo sve ove godine uspeli da na ovoj “teškoj” teritoriji zbližimo našu decu, a cilj nam je da u budućnosti činimo to i više”, kazao je Marić.

Jedan od prvih ambasadora igara, fudbalska legenda Predrag Mijatović ističe da će uraditi sve što je u njegovoj moći da pomognem da SIM rastu i razvijaju se na najbolji mogući način.

“Mi odrasli imamo obavezu da pomognemo ovim mladim sportistima da shvate kroz sport šta su prave vrednosti, lepo bi bilo da pojedina deca postanu vrhunski pravi, sportisti, ali ono što je važnije jeste da postanu pravi ljudi”, kazao je Mijatović.

Primajući plaketu ambasadora SIM, Čeferin je istakao da je njegov susret sa osnivačem igara Marićem bio krajnje neobičan, ali da je plemeniti cilj bio presudan.

„Svidelo mi se što nije hteo da otkrije ko mu je dao moj broj telefona, ali kad me je nazvao Peđa Mijatović, i rekao mi da je on taj, sve je išlo mnogo lakše. Istina je da sam ovde i zbog Peđe, ali je projekat dobar, humanitaran. Malo je ljudi koji u ovim populističkim vremenima stavljaju interes drugih ispred sebe, radeći sa decom kroz sport. A upravo takvi su Zdravko i njegov brat, Igre su takav projekat. Pokušaću da budete ponosni na mene kao ambasadora i da kroz saradnju sa UEFA učinimo neke dobre stvari. Imam za kraj jedno pitanje – Kad Slovenija ulazi u Igre?“, istakao je Čeferin.

Pribojsku delegaciju i decu iz grada na Limu predvodili su Denis Šarak i Filip Komarica koji je istakao da mu je veliko zadovoljstvo što su deo Sportskih igara mladih.

“Našu sportsku porodicu proširili smo za još jednog člana a to je ambasador Aleksandar Čeferin, pored legendi sporta kao što su Mijatović, Šuker i ostali. Međutim, najponosniji sam što imamo ovako divnu decu koja su imala čast da predstavljaju svoju zemlju. Želja nam je da Priboj bude domaćini ovoj prestižnoj manifestaciji, ako ne sledeće onda 20121. godine”, kaže Komarica.

Koliki značaj za našu zemlju imaju Sportske igre mladih govori i podatak da je imenovanju Čeferina u ambasadora Igara prisustvovala delegacija Olimpijskog komiteta Srbije, potpredsednik Žarko Zečević i izvršni direktor Damir Štajner.

Sportske igre mladih zaista se mogu podičiti impozantnim brojkama. Tokom 23 godine takmičenja osnovaca u Hrvatskoj, devet godina u Bosni i Hercegovini i šest u Srbiji, sportskim terenima prodefilovalo je više od 1.700.000 učesnika u deset sportova: mali fudbal, ulična košarka, rukomet, odbojka, odbojka na pesku, tenis, stoni tenis, šah, atletika, igra između dve vatre.

Treba istaći da je 2019. godina za Sportske igre mladih bila najuspešnija od osnivanja. U Igrama u Srbiji učešće je uzelo preko 75.000 dece i mladih, a u regionu se ukupna brojka popela na 202.000. Vrednost ovog projekta prepoznale su mnoge institucije i brojni ugledni pojedinci ne samo iz sveta sporta.

Posebnu podršku Igrama dali su Ser Dejvid Ričards, Arkadi Dvorkovič, kao i Johanes Han, Komesar EU za proširenje, koji je u martu ove godine na svečanosti u beogradskom hotelu Metropol postao ambasador Sportskih igara mladih.

Takođe, podrška Vlada zemalja u regionu u kojima se Igre organizuju od ogromnog je značaja.

PPmedia i GZS