Ana Brnabić raspisala izbore za 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave

Nova Varoš/Čajetina – Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Ana Brnabić raspisala je izbore za odbornike skupština gradova i skupština opština u Srbiji.Odluku o raspisivanju izbora Brnabićeva je potpisala u Domu Narodne skupštine.

Foto: Tanjug

-Poštovani građani i građanke Srbije, nakon što je Narodna skupština Republike Srbije dvotrećinskom većinom usvojila izmene i dopune Zakona o lokalnim izborima, kao rezultat uspešnog dijaloga parlamentarnih stranaka, stekli su se uslovi za raspisivanje izbora u 66 jedinica lokalne samouprave. Izbori u ovim lokalnim samoupravama održaće se na isti dan kada i izbori za odbornike u Skupštini grada Beograda, odnosno 2. juna. Radujemo se što smo iz parlamenta poslali snažnu poruku svim našim građanima, da smo kao njihovi izabrani predstavnici kadri i sposobni da razgovaramo i postignemo dogovor, uprkos svim našim razlikama. Smatram da je ovakav dogovor pobeda svih odgovornih ljudi. Iskoristiću i ovu priliku da još jednom pozovem sve političke aktere da vode računa o tome da politika ne treba i ne sme da bude sredstvo koje razdvaja ljude. Naša je zajednička obaveza da se naš politički sistem razvija u demokratskom pravcu, koji promoviše dijalog, uzajamno poštovanje i veći stepen razumevanja. Kao predsednica Skupštine, nastaviću da insistiram da ovo najviše predstavničko telo svih građana Srbije, poštuje i promoviše upravo takve vrednosti. Želim svima uspešne izbore. Živela Srbija – rekla je Brnabićeva.

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su 23. aprila izmene i dopune Zakona o lokalnim izborima kojima su pomereni rokovi za raspisivanje izbora, što je bio jedan od zahteva opozicije u dijalogu o poboljšanju izbornih uslova koji je vođen od 1. aprila na inicijativu Ane Brnabić.

Na ovaj način stvoreni su uslovi da se spoje beogradski i lokalni izbori i da budu održani 2. juna.

Izvor:Tanjug