Patrijarh Porfirije tokom posete Prijepolju sastao se sa predstavnikom Islamske zajednice Srbije

Prijepolje – Patrijarh srpski gospodin Porfirije u ponedjeljak je stigao u svoju prvu kanonsku posetu Eparhiji mileševskoj i njega je sa Episkopima: žičkim Justinom, kruševačkim Davidom, timočkim Ilarionom, zahumsko-hercegovačkim Dimitrijem, valjevskim Isihijem, budimljansko-nikšićkim Matodijem i remezijanskim Stefanom, u manastiru Mileševi dočekao Episkop mileševski Atanasije zajedno sa velikim brojem sveštenika, sveštenomonaha, monahinja, vernog naroda i predstavnika lokalnih samouprava Prijepolja, Priboja, Nove Varoši i Sjenice, objavljeno je na sajtu Mileševske eparhije.

Patrijarh Porfirije i Hamza ef. Rovčanin, foto: Eparhija mileševska

Skupu u manastiru Mileševa su prisustvovali potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Nebojša Stefanović sa saradnicima, direktor Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Vladimir Roganović sa saradnicima, predstavnici Vojske Srbije, Islamske zajednice Srbije, kulturnih i javnih ustanova, a nešto kasnije im se pridružio i princ prestolonaslednik Filip Karađorđević sa porodicom.

Predstavnik Islamske zajednice Srbije (IZS), Hamza ef. Rovčanin je izjavio da je imao čast da se odazove pozivu Eparhije mileševske i uzme učešće u dočeku Patrijarha Porfirija, poglavara Srpske pravoslavne crkve (SPC), koji je posetio Prijepolje.

“Uputih mu na svečanoj večeri, iskrenu i bratsku reč pozdrava i dobrodošlice. Proveli smo vreme u prijatnom, dragocenom i nezaboravnom druženju i razgovoru, a sve u duhu razvijanja dobrih međuverskih odnosa među narodima, onako kako priliči razumnim ljudima koji veruju u svoje a poštuju komšijsko, što mi Prijepoljci posebno znamo i negujemo – naveo je Rovčanin u objavi na društvenim mrežama. On je izrazio nadu se da će, kako je podvukao, Patriajrh Porfirij iz Prijepolja poneti najlepše uspomene, znajući da ovde žive dobri ljudi.

“Mi ćemo njega pamtiti kao izuzetnog i dobronamjernog čoveka, punog ljubavi i sa zadovoljstvom se sećati naših prijateljskih razgovora i zajednički provedenog vremena”, poručio je Rovčanin.

U Vaznesenjskom hramu manastira Mileševe služena je doksologija u čast Patrijarha a potom je Episkop Atanasije, kao domaćin, kratkim obraćanjem pozdravio sve uvažene goste.

Ispred hrama, u manastirskoj porti, vjernici su čekali da dobije priliku i primi blagoslov od poglavara SPC-e, koji je uz blagoslov svima podiijelio ikonice Svetog Save.

U porti crkve je održan prigodan kulturno-umetnički program.

PP Media/Eparhija mileševska/Snews