Atest za foliju 9.000 dinara

Brojne potvrde „o prepravkama na vozilu“ koje su neophodne vozačima da bi izvršili odgovarajući atest i prošli na tehničkom pregledu, ovih dana pune kasu skoro svih zastupnika proizvođača automobila u Srbiji jer se cena ove usluge kreće od tri do šest hiljada dinara!

Najviše zahteva ima za potvrdu koju zastupnik određenog automobilskog brenda daje za „ugradnju folija za zatamnjivanje automobilskih stakala“. Ta usluga isteraće iz džepa čak 9.000 dinara.

– Pošaljite mi zahtev, skeniranu saobraćajnu dozvolu i dokaz o uplati nadoknade mejlom, ali vam potvrdu ne možemo poslati do kraja sledeće nedelje jer samo od jutros imam 60 zahteva – kaže nam jedan od radnika poznate auto-kuće koja izdaje potvrde u ime proizvođača jednog od najprodavanijih vozila u Srbiji.

To praktično znači da će vozači koji su vraćeni sa tehničkog pregleda i dobili tri dana da donesu atest za ugrađene folije za zatamnjivanje stakala morati ili da ponovo plate tehnički pregled ili da odlepe folije za čiju su ugradnju dali najmanje 80 evra!

– Stavio sam folije u ovlašćenom servisu i oni za njih imaju atest, ali bez obzira na to i ja sam morao da atestiram folije – kaže nam Branislav Ž. iz Beograda koji je za „papir“ u kome zastupnik proizvođača vozila „dozvoljava prepravku“ platio 3.541,61 dinara!

Za atest je naš sagovornik dao još 2.400 dinara Centru za motorna vozila AMSS i 3.000 dinara Agenciji za bezbednost saobraćaja. Uz to ide i državna taksa od 300 dinara.
– Najžalije mi je što sam novac dao proizvođaču koji se „složio sa prepravkom na vozilu“ – kaže naš sagovornik.

I dok velika većina srpskih vozača i dalje teško može da shvati zašto je za već atestirane folije neophodno raditi atest i zašto uopšte plaćaju zastupnicima proizvođača vozila za dozvolu, u Centru za motorna vozila AMSS koji ispituje folije kažu da ne moraju svi vlasnici vozila da plaćaju za ove potvrde.

– Na zvaničnim sajtovima zastupnika dva poznata brenda automobila objavili su da ne izdaju potvrde za prepravku vozila kada su u pitanju folije. Preciznije rečeno oni su svim vlasnicima njihovih vozila dali saglasnost da ugrade folije – kaže za „Novosti“ Milan Božić, direktor CMV AMSS.

Kako je „Novostima“ potvrđeno kod zastupnika ova dva brenda njihovi principali ne smatraju da je ugradnja folija za zatamnjivanje stakala prepravka na vozilu, pa zato i oni ne izdaju potvrde bez obzira što bi se poprilično ovajdili.

– Vozačima su ionako suviše zavlači često nepotrebno ruka u džep pa nismo hteli da ih i mi dodatno opterećujemo – kaže savetnik za medije i odnose sa javnošću u poznatoj beogradskoj auto-kući.

Pored atesta za folije mnogi vozači muku muče i sa izgrebanim, oštećenim nalepnicama-pločicama na stubu vozačevih vrata na kojoj pišu neke tehničke specifikacije vozila.

– Izgrebana mi je nalepnica i na tehničkom su tražili da od proizvođača pribavim novu pa sam posle molbe za dozvolu za prepravku vozila (folije) koju sam platio oko 3.500 sada morao da platim i 2.950 dinara za izdavanje potvrde o tehničkim karakteristikama vozila – kaže jedan naš čitalac.
Izvor: Večernje novosti