Pune lekarske ordinacije zbog ujeda stršljenova u Novoj Varoši

Najezda stršljenova i osa ovog leta naročito je primećena na područiju novovaroške opštine. Prema podacima dobijenim iz Doma zdravlja, tokom poslednja dva meseca lekari ove zdravstvene ustanove zbog ujeda insekata svakodnevno su pružali pomoć žiteljima, uglavnom iz seoskih područija. Bilo je dana kada su zdravstveni radnici, zbog ujeda stršljenova, intervenisali u više navrata tokom jednog dana.

Budimir Živković (52) iz sela Bistrica, izbegao je u ponedeljak 6. avgusta smrt nakon što ga je izujedalo dvadesetak stršljenova, zahvaljujući tome što je odmah nakon napada insekata stigao u prostorije Hitne pomoći gde su lekari brzo reagovali i spasili mu život. Direktor Doma zdravlja doktor Branko Popović kaže da je tokom ovog leta primetan porast intervencija lekara zbog ujeda opasnih insekata.

– Tokom poslednja dva meseca lekari su građanima ukazivali pomoć svakodnevno zbog ujeda stršljenova, osa i pčela. Ovi ujedi mogu biti smrtonosni kod osoba koje su alergične na neki od sastojaka otrova insekata. Naročito je opasno ukoliko dođe do više uboda, zbog toga je bitno da kada dođe do ujeda pacijent što pre stigne u bolnicu i da mu se pruži pomoć – priča doktor Popović.

On ističe i da ujedi insekata tokom ranijih godina nisu bili česta pojava na ovom područiju međutim da se to ove godine drastično promenilo.

– Tokom minulih nekoliko godina zbog ujeda stršljenova u letnjim mesecima lekarske ekipe bi intervenisale po jednom u 15 dana, ali ove godine taj broj drastično je povećan. Na svu sreću nije bilo fatalnih ishoda – navodi doktor Branko Popović.
PP Media