Bajramska sofra puna ljubavi

Povodom velikog islamskog praznika Ramazanskog Bajrama, Turistička organizacija „Zlatar“ i Кancelarija za mlade juče su na platou ispred Doma kulture organizovali Bajramsku sofru. Ovo je prvi put da se Bajramska sofra priređuje u Novoj Varoši, a organizatori planiraju da ona u budućnosti postane tradicionalna manifestacija kao simbol poštovanja i vekovnog zajedništva muslimana i pravoslavaca na ovom području.

Bajramska sofra puna ljubavi prvi put servirana u Novoj Varosi, foto: www.ppmedia.rs A.Rovčanin

Novovarošani, kao i gosti grada sa padina Zlatara, imali su priliku da na bogatom štandu probaju razne orjentalne đakonije, posebno poslastice iz tradicionalne bošnjačke kuhinje – baklave, mantije, tulumbe, kadaif…Služeni su i hladni i topli napici, koje su posetiocima nudile mlade devojke, aktivistkinje ovdašnje Кancelarije za mlade, obučene u bošnjačke, ali i srpske narodne nošnje.

-Ova naša Bajramska sofra je puna ljubavi i deo je tradicionalnog nasleđa, koje se među muslimanima širom sveta neguje vekovima. I u našoj varošici se Bajram dočekuje sa radošću i uverenjem da vera ne razdvaja, već spaja ljudskost, dobrotu i plemenitost. Današnja sofra je puna ljubavi ne samo za Novovarošane već i za naše goste kojima ćemo i na ovaj način, a povodom praznika, bolje približiti deo običaja, tradicije i kulture na ovim prostorima – kaže inicijatorka događaja Sakiba Varagić, odbornica SNS-a u lokalnom parlamentu. Ona je svim vernicima islamske veroispovesti čestitala Ramazan Bajram, uz želju da praznik proslave sa svojim najmilijima u zdravlju i blagostanju i ljubavi sa svojim komšijama i prijateljima pravoslavcima.

Ramazanski Bajram je, pored Кurban Bajrama, najznačajniji islamski praznik. Obeležava se nakon jednomesečnog posta i slavi se tri dana. Počinje jutarnjom molitvom odnosno bajram namazom, 45 minuta pre izlaska sunca. Tokom praznika, organizuju se javne svečanosti i posete, a vernici razmenjuju poklone. Muškarci se na mezarima prisećaju svojih predaka, a žene pripremaju bogatu trpezu. Islamski vernici smatraju da su poslednji dan Ramazana i prvi dan Bajrama prava slika života – večito putovanje između tuge i radosti, nade i straha, prolaznosti i večnosti, bogatstva i siromaštva…

Varoske novine i PP Media