Batkovići pobednici Seoskih igara

Priboj – U MZ Sastavci, gde se već 58 godina održava najstarija opštinska manifestacija, Omladinske seoske igre, u ponedeljak 21.septembra održane su Seoske igre Sportskog saveza Srbije, kao nastavak tradicije narodnog okupljanja,druženja i nadmetanja u tradicionalnim narodnim veštinama.

Batkovići pobednici Seoskih igara

Seoske igre, republički Sportski savez je pokrenuo prošle godine, opština Priboj dobila je poziv, među 10 gradova i opštine Srbije, da se ove godine priključi ovoj jedinstvenoj manifestaciji očuvanja narodnog i sportskog duha, mladih ali i starijih,koji su ostali mladalačkog duha.

Tako se u centru MZ Sastavci, na terenima OŠ „9.maj“ okupilo oko 100 učesnika, iz četiri seoske mesne zajednice. Oni su se, uz poštovanje svih epidemioloških mera i zaštite od koronavirusa, družili i nadmetali u 10 sportskih disciplina u muškoj i ženskoj konkurenciji.

U najomiljenijoj sportskoj disciplini, malom fudbalu, pobedila je ekipa Batkovića, dok je odbojci, gde su u kombinovanom sastavu nastupile žene i muškarci, takođe je slavila ekipa Batkovića.

U pravoj muškoj disciplini, navlačenju konopca, najbolji su bili kolosi Sjeverina, dok su u igri na 64 polja, najbolji bili šahisti Sjeverina, a u ženskoj konkurenciji devojke iz Batkovića.

U prevlačenju ruke, gde do izražaja dolazi snaga i veština, opet je slavila ekipa Batkovića, dok je u sličnoj disciplini, omiljenom takmičenju čobana, prevlačenju štapa pobedila ekipa Sjeverina.

Neizvesna borba Batkovića i Sjeverina nastavila se i u ostalim disciplinama višeboja, pa su u skoku u dalj iz mesta, najbolje bile devojke Sjeverina, a kod muškaraca takmičari Batkovića.

U pravoj momačkoj disciplini, gde je uz atletsku građu potrebna i snaga mišica veština, bacanju kamena s ramena, najduži hitac imali su bacači Batkovića, a takmičari iz ovog sela pobedili su i u sve tri kategorije u najatraktivnijoj disciplini Igara, narodno rvanje, do 75 kilograma, do 85 i preko 85 kilograma.

U disciplini poligon – odnosno savladavanju prirodnih prepreka, gde su potrebni brzina i spretnost, najbolje su se snašle devojke i muškarci domaćina, odnosno ekipe Sastavaka.

U sveukupnom plasmanu sa 42 boda pobedila je ekipa Batkovića, drugi su bili sportisti Sjeverina sa 38 bodova, treće mesto sa 23 boda zauzela je ekipa Sastavaka, a četvrto sportisti MZ Mažići.

Nagrada za ekipu pobednika odnosno sportiste Batkovića je odlazak na finale Seoskih igara Sportskog saveza Srbije,koje će se u Vrnjačkoj Banji održati od 25 do 27 septembra.

Uspešni organizatori ove manifestacije,koja će naredne godine sigurno biti još masovnija, bio je Sportski savez Priboja,a kao i uvek, dobar domaćin, bila je MZ Sastavci.

Seoske igre Srbije bile su ujedno i 58. Omladinske seoske igre Sastavci 2020.koje se tradicionalno održavaju Prvog maja,ali su zbog pandemije koronavirusa bile odložene.

PP Media