Potpisan ugovor za nastavak modernizacije pruge Beograd-Bar

Brodarevo – Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović, sastala se sa prvim zamenikom generalnog direktora „Ruskih železnica“ Sergejom Pavlovim i sa njim razgovarala o aktuelnim i budućim infrastrukturnim projektima u železničkom sektoru.

Nakon sastanka, Mihajlovićeva, Pavlov i ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko prisustvovali su potpisivanju ugovora za izradu projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju i modernizaciju barske pruge na deonici Valjevo – Vrbnica – državna granica sa Crnom Gorom.

Mihajlovićeva je ovim povodom izrazila zadovoljstvo zbog nastavka saradnje sa jednom od najboljih svetskih kompanija, koja svojim načinom rada, dinamikom i kvalitetom na najvažnijem i najzahtevnijem projektu modernizacije pruge Beograd-Budimpešta potvrđuje da će uspešno odgovoriti i ovom zadatku.

„Srbija je rešena da ulaže u infrastrukturu, naročito u železničku, koja je jednako važna kao i drumska za razvoj naše zemlje. Gradićemo i brzu prugu Beograd-Niš, kao i Niš-Preševo, rekonstruišemo regionalne pruge. Verujem i da ćemo sledeće godine započeti izgradnju novog modernog dispečerskog centra koji nam je neophodan, s obzirom na sva ulaganja u železnicu. Rekonstrukcija barske pruge je teška i zahtevna, ima 250 tunela i više od 230 mostova, ali verujem da će „Ruske železnice“ odgovoriti i ovom zadatku i da ćemo 2022. započeti radove“, rekla je ona.

Mihajlovićeva je dodala i da je na sastanku bilo reči o usavršavanju naših studenata i inženjera u Rusiji, te o mogućnostima da im se obezbedi da rade u sektoru železnica kada se vrate u Srbiju.

Sergej Pavlov rekao je da će „Ruske železnice“ kao jedna od najvećih svetskih kompanija, zajedno sa Vladom Srbije, raditi na tome da se železnice Srbije dalje razvijaju.

„Dobili smo zadatak da završimo projektovanje ove deonice barske pruge sledeće godine i da 2022. započnu radovi. U pitanju je složen zadatak, ali naša kompanija će odgovoriti zadatku Vlade Srbije. Svi dosadašnji projekti rade se u skladu sa dinamikom, bez obzira na uslove pandemije. Ničeg od toga ne bi bilo da nemamo podršku u našim partnerima, odnosno Vladi Srbije. Hvala potpredsednici Vlade na tome“, rekao je Pavlov.

Ambasador Bocan-Harčenko istakao je da se zajednički projekti koje „Ruske železnice“ u Srbiji realizuju nalaze pod okriljem dva predsednika – Aleksandra Vučića i Vladimira Putina.

„Ovi projekti su deo infrastrukturnog razvoja Srbije i neotuđivi deo razvoja jugoistočne Evrope u pogledu transporta. Današnji sastanak, kao i svaki sa potpredsednicom Vlade, bio je plodan. Izražavam zahvalnost srpskoj strani na saradnji i posebno potpredsednici Mihajlović, koja je posvećena razvoju naše bilateralne saradnje i koja nam pruža podršku u realizaciji projekata. Verujem da će sve biti završeno u rokovima“, rekao je on.

Ugovor za izradu projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju i modernizaciju pruge na deonici Valjevo –Vrbnica – državna granica sa Crnom Gorom potpisali su Nebojša Šurlan, v. d. generalnog direktora „Infrastruktura železnica Srbije“ i Sergej Stoljarov, v. d. generalnog direktora „RŽD internešenel“.

Rina i PP Media