Beloglavi supovi mame turiste na Uvačko jezero

Prelepi pogledi na meandre kojima se prostire i veličanstveni beloglavi supovi sa rasponom krila od tri metra koji lete nad njim, čine Uvačko jezero smešteno između Nove Varoši i Sjenice, jednom od omiljenih destinacija mnogobrojnih turista. Obale jezera dugog 26 kilometara i dubokog više od 150 metara, koje je za potrebe proizvodnje električne energije izgrađeno na reci Uvac, najveće su stanište beloglavog supa na Balkanu.

Ovi “nebeski kraljevi”, težine šest do osam kilograma, lete na velikim visinama gotovo bez mahanja krilima, kruženjem i “jedrenjem”, zbog čega su glavna atrakcija ovih predela.

“Trenutno imamo 560 odraslih jedinki i 150 mladunaca. Beloglavi sup je čistač prirode, nije agresor, nije napadač, on jede isključivo uginule životinje. Sve što ugine u Zlatiborskom okrugu, i za šta veterinari daju zeleno svetlo, dovodimo na hranilište”, priča turistima Dragan Gujaničić, brodar i jedan od iskusnijih vodiča na Uvačkom jezeru.

U svom čamcu često čuje pitanja o ovoj vrsti ptica, koja je, zagalanjem ornitologa i drugih ljubitelja prirode, spasena od izumiranja.

Tokom vikenda na Uvačkom jezeru uživa više od 1000 turista dnevno, foto: www.ppmedia.rs

“Svako mladunče se čipuje. Stručnjaci dolaze iz Beograda, planinari se spuštaju niz uže, uzimaju mladunče, veterinari ga pregledaju, čipuju i vraćaju roditeljima u gnezdo. Svaki ima svoje obeležje. Tako znamo da je jedan sleteo u Izrael, jedan u Grčku, Makedoniju, jedan je bio u Belorusiji”, priča Gujaničić.

Vikendom kanjon Uvca poseti i do 1.000 turista dnevno, a od čega je bar njih 700, kaže Dragan, iz inostranstva. Kad jedan od njih dođe u ove krajeve, o lepoti prirode obavezno priča prijateljima, pa ubrzo i oni dođu da se u to sami uvere.

Osim ove retke vrste orla lešinara, inače jako korisnog za prirodu jer sprečava širenje zaraza i vrši “prirodnu reciklažu”, turiste na Uvačko jezero privlači i to što je jako bogato ribom, pogodno za kupanje i u okolini ima prelepe šetačke staze do nekoliko vidikovaca, kao i brojne pećine.

“Imamo tri zaliva gde ima dosta kampera i turista, i tu se najviše kupaju”, priča ovaj iskusni vodič.

Kaže da svima zastane dah kada se popnu na vidikovac “Molitva”. Tako su, priča on, turisti iz Izraela i Danske bili toliko oduševljeni pogledom da su odustali od puta u Novi Zeland koji su planirali i rešili da još vremena provedu u kanjonu.

Nakon krstarenja jezerom turisti hrle i na vidikovac “Molitva” odakle puca pogled na meandre, foto: www.ppmedia.rs

Uvačko jezero, uz Zlatarsko i Radoinjsko, deo je specijalnog rezervata “Uvac”, zaštićenog prirodnog dobra od izuzetnog značaja čiju centralnu celinu predstavljaju kanjonska dolina reke Uvac sa dolinom njenih pritoka.
PP Media