Pribojci mogu u susednu državu i van graničnih prelaza

Stanovništvo pograničnih opština Crne Gore i Srbije moći će da prelazi državnu granicu na 21 mestu van službeno otvorenih prelaza, saopšteno je iz MUP-a Crne Gore.

Sporazum o pograničnom saobraćaju, koji su ranije potpisali ministri unutrašnjih poslova Crne Gore i Srbije, odnosi se na stanovništvo u pograničnim opštinama Crne Gore – Pljevlja, Bijelo Polje, Petnjica i Rožaje i Srbije – Priboj, Sjenica, Tutin i Novi Pazar.

Pograničnim područjem koje uključuje opštine u Crnoj Gori, kako su objasnili u MUP-u, obuhvaćeno je 131 naselje, a u Srbiji 113 naselja.

Sporazumom je definisano i 21 mesto za prelaženje državne granice van službeno otvorenih graničnih prelaza, koja su u potpunosti usaglašena od graničnih policija Crne Gore i Srbije, uvažavajući dosadašnja iskustva i potrebe lokalnog stanovništva u pograničnim opštinama.

Iz MUP-a Crne Gore su naveli da je posebna pažnja posvećena regulisanju režima pograničnog saobraćaja, kako bi se stanovništvu nastanjenom u pograničnim područjima obje države olakšalo kretanje i prelaženje zajedničke državne granice, u nameri da razvijaju i unapređuju privrednu, obrazovnu, zdravstvenu, socijalnu, kulturnu, sportsku i druge vidove saradnje.

Stanovništvu pograničnog područja obe države granične policije Crne Gore i Srbije izdavaće pograničnu propusnicu sa tačno navedenim mestom na kojem mogu prelaziti državnu granicu.

“Granične policije Crne Gore i Srbije kontrolisaće prelaske državne granice u skladu sa zaključenim Sporazumom i svaka eventualna zloupotreba podrazumeva oduzimanje pogranične propusnice, pa ovakav način prelaska ne predstavlja opasnost za preduzimanje nezakonitih aktivnosti na granici”, ističu u crnogorskom MUP-u.
PP Media

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *