Berićetan Uskrs za hotelijere i seoske domaćine na Zlataru (video)

Nakon Uskrsa turistički radnici na Zlataru zadovoljno trljaju ruke, sunčano vreme i nekoliko neradnih dana u dobroj meri popunili su hotele i apartmane. Po prvim procenama na ovoj planini, za vreme praznika, boravilo je više hiljada gostiju, kako iz Srbije tako i iz inostranstva. Za trodnevni aranžman u proseku je trebalo izdvojiti, za četvoročlanu porodicu od 20 do 30 hiljada dinara u zavisnosti od kategorije hotela, dok je u seoskim domaćinstvima ta cena bila znatno niža.

Višemilionsko ulaganje u turizam od strane lokalne samouprave i privrednika, koje se ogleda u izgradnji novih hotela i poboljšanju infrastrukture počeli su da daju rezultat kada je razvoj ove privredne grane u pitanju, pa se tako broj gostiju povećava iz godine u godinu. Pristupačne cene, kvalitetna usluga, čist vazduh i zdrava hrana glavni su bili motivi za turiste da neradne dane tokom Uskrsa provedu na Zlataru. Najbroniji posetioci su po tradiciji beograđani, novošađani i nišlije, ali ono što svakako raduje sve turističke radnike, jeste povećan broj gostiju iz inostranstva. Tu prednjače pre svih oni iz susednih zemalja Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Bugarske ali ima i onih koji su posegnuli čak iz Rusije, Ukrajine i Kine da bi videli jednu od najlepših planina u Srbiji.

Suncem okupan Zlatar bio je pravi magnet za turiste tokom praznika, foto: www.ppmedia.rs

– Posle veoma uspešne zimske sezone, interesovanje turista za planinu Zlatar se nastavlja i u prolećnim mesecima. Za vreme Uskrsa svi smeštajni kapaciteti su bili popunjeni. Raduje činjenica i da su već sada rasprodati gotovo svi aranžmani za prvomajske praznike – kaže direktorka Turističke organizacije Zlatar Rosa Jakovljević.

Za vreme Uskrsa posla je bilo i za seoske domaćine. Pa su tako apartmani bili puni, cena se kretala od dve do četiri hiljade dinara po jednom danu. Da od bavljenja seoskim turizmom može lepo da se zaradi, priča domaćica Zorica Gavrilović vlasnica vile „Zorka“ na Zlataru.

– U poslednjih nekoliko godina obim posla se znatno uvećao, pa može pristojno da se zaradi, ako se racionalno vodi računa o svim troškovima koje iziskuje poslovanje. Najam apartmana od 50 kvadrata košta četiri hiljade dinara, dok su oni sa manjom kvadraturom jeftiniji. Gosti nam uglavnom stižu iz Vojvodine i Beograda, bilo je i stranaca – ističe Zorica koja u svojoj vili može da smesti oko 30 gostiju i ovim poslom se bavi jednu deceniju.

Zorica Gavrilović vlasnica vile Zorka na Zlataru, foto: www.ppmedia.rs

Buđenje turizma na Zlataru značajno je za ceo novovaroški kraj. Trenutno na ovoj planini ima oko 1.000 ležajeva za izdavanje. Goste kada stignu, najviše interesuju meandri Uvca iznad kojih leti beloglavi sup, zatim posmatranje i obilazak tri jezera, kao i poseta brojnim crkvama i manastirima. Na kraju nezaobilazno je i probati zlatarski sir i heljdopitu i čuti izvorno pevanje „iz vika”.
PP Media