Bespovratna sredstva za 21 poljoprivredno gazdinstvo u Prijepolju

Prijepolje – Fondacija Ana i Vlade Divac je u saradnji sa opštinom Prijepolje obezbedila bespovratna sredstva za poljoprivrednike u iznosu od 2.700.000,00 dinara.  Na konkurs namejen registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima je stiglo ukupno 56 prijava, a konkursna komisija je odabrala njih 21 koji su zadovoljili uslove.

Ugovore potipisao 21 poljoprivredni proizvođač iz Prijepolja, foto: A.Rovčanin

Na porodičnom gazdinstvu Sabahudin Kapur iz okoline Prijepolja, godišnje proizvede blizu 100 tona povrća. Roba, koja je organskog kvaliteta završi na trpezama širom zemlje. Ovaj mladi poljoprivrednik kaže da će mu pomoć koju je dobio od strane lokalne samouprave i fondacije Ana i Vlade Divac olakšati dalju proizvodnju.

– Preko Fondacije Ana i Vlade Divac dobio sam motokultivator, pumpu za navodnjavanje, kompresor i još nekoliko priključaka neophodnih za lakšu obradu zemlje. Na tri hektra proizvedem skoro 100 tona povrća, najviše kupusa, paprike, krompira i bundeve. Imam i plastenčku proizvodnju rasada – kaže Sabahudin.

Sabahudin Kapur – paraf na ugovor o donaciji mehanizacije, foto: A.Rovčanin

Iz daleke Rusije, gde je ziveo od rođenja, u Kamenu Goru odakle vuče korene, vratio se Marko Gluščević, gde planira proizvodnju organske maline. Pomoć je i njemu stigla od fondacije Ana i Vlade Divac.

– Rođen sam u Krasnodaru u Rusiji, moj otac je iz Kamene Gore i rešio sam tu da se vratim i započnem proizvodnju organske maline. Dobio sam sadnice i mehanizaciju neophodnu za početak proizvodnje – navodi Marko.

Marko Gluščević poljoprivrednik iz Kamene Gore, foto: A.Rovčanin

Iz lokalne samouprave kažu da sa Fondacijom Divac imaju višegodišnju saradnju, od koje benefit imaju žitelji Prijepolja.

– Dugi niz godina Fondacija bračnog para Divac prisutna je na našem prostoru. Sa njima imamo jako dobru saradnji i zadovoljne korisnike. Već smo krenuli da proširujemo saradnju pa je od ove godine osnovan fond iz kog će se pomagati poljoprivrednicima – ističe prvi čovek opštine Prijepolje Vladimir Babić.

Predsednik opštine Prijepolje Vladimir Babić, foto: PP Media

Poljoprivrednu mehanizaciju i opremu ove godine dobio je 21 poljoprivredni proizvođač iz Prijepolja.

– U Prijepolju smo tokom decenije radili najrazličitije projekte – pomogli smo škole, vrtiće, omladinske fondove. Кod nas u Fondaciji poljoprivreda je prioritetna grana, a opština Prijepolje naš strateški partner od početka. Uvek radimo zajedno i gledamo šta je to što je prioritet opštine vezano za poljoprivredu. Ove godine je to poljoprivredna oprema i mehanizacija. Ogromno nam je zadovoljstvo što danas sa 21 gazdinstvom potpisujemo ugovor. Nadamo se da ćemo nastaviti saradnju sa Prijepoljem i da ćemo i sledeće godine podržati poljoprivrednike ovog kraja – tvdri ispred Fondacije Ana i Vlade Divac, Bojana Kuzeljević.

Foto: A.Rovčanin

Fondacija Ana i Vlade Divac je više od 10 godina prisutna u selima širom Srbije sa ciljem da podrži razvoj porodičnih gazdinstava i obezbedi bolje uslove za poljoprivrednike, a posledično i unapredi životne uslove porodica koje žive na selima. Do sada je direktno podržano više od 1.200 gazdinstava sa donacijama u vrednosti od preko 200.000.000 dinara.

Tekst je nastao u okviru projekta “Poljoprivreda – proizvodnja zdrave hrane”. Izradu teksta sufinansirala je Opština Prijepolje iz sredstava za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji Opštine Prijepolje u 2021. godini. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

PP Media