Bespovratna sredstva za pokretanje sopstvenog biznisa

Prijepolje – U prostorijama Nacionalne službe za zapošljavanje, Filijala Prijepolje, uručeni su ugovori nezaposlenim licima kojima je odobrena subvencija za samozapošljavanje po zaključenom Sporazumu o uređenju međusobnih prava i obaveza za realizaciju Lokalnog akcionog plana zapošljavanja za 2019. godinu.

Bespovratna sredstva za 36 nezaposlenih lica u Prijepolju, foto: A.Rovčanin

Ova subvencija namenjena je nezaposlenima koji se vode na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje i imaju završenu obuku za razvoj preduzetništva i žele da otpočnu samostalni biznis.

Subvencija za samozapošljavanje dodeljuje se u jednokratnom iznosu od 200 hiljada dinara, odnosno 220 hiljada u slučaju samozapošljavanja viškova zaposlenih ili 240 hiljada za nezaposlene osobe sa invaliditetom.

Ugovore je uručila direktorka prijepoljske filijale NSZ Ana Pejović koja je istakla da su sredstva iz ove subvencije bespovratna, ukoliko se ispuni ugovorena obaveza.

“Kroz programe i mere aktivne politike zapošljavanja pomognuto je zapošljavanje oko 630 lica za šta je do sada izdvojeno oko 118 miliona dinara. Pored ove mere, zajedno sa opštinom Prijepolje NSZ je realizovala i programe javnih radova i program subvencije poslodavcima za zapošljavanje iz kategorije teže zapošljivih kategorija. Svi oni koji su želeli i koji su aplicirali po ovim programima su dobili subvencije, što znači da nema nerešenih zahteva”, kazala je Pejović.

Direktorka NSZ Filijala Prijepolje, Ana Pejović, foto: A.Rovčanin

Za Miodraga Kuburovića koji je pokrenuo proizvodnju stolarije i drugih elemenata od drveta, ova subvencija je od velikog značaja.

“Sredstva ću uložiti u kupovinu drveta za potrebe ovog posla. Ova sredstva za svakog početnika znače mnogo jer je svaki početak težak”, kaže on.

Vesna Rvović bavi se proizvodnjom nameštaja od ratana. Sredstva će uložiti u nabavku materijala koji je prilično skup, a u planu joj je i zapošljavanje radnika i proširenje proizvodnje jer je kako tvrdi potražnja za ovim nameštajem veoma velika.

Uručenju ugovora prisustvovali su i zamenik predsednika opštine Prijepolje Stanko Kijanović i član opštinskog veća Edib Kajević.

Prema rečima zamenika predsednika opštine Stanka Kijanovića lokalna samouprava je u prethodne tri godine uložila značajna sredstva za radno angažovanje lica sa teritorije opštine Prijepolje, a očekivanja su da će se sa ovom praksom nastaviti i u sledećoj godini.

Tekst je nastao u okviru projekta “Prijepolje kroz naš objektiv” i njegovu izradu je sufinansirala opština Prijepolje preko konkursa za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji opštine Prijepolje u 2019. godini.

PP Media

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *