Bez skele ostali u bespuću

Neispravna skela za prevoz tereta koju bi trebalo da vuče brod od Kokinog Broda do pet sela direktno naslonjenih na Zlatarsko jezero problem je koji više od tri godine muči oko 200 domaćinstava ovoga kraja. Neispravnim plovilom gazduju „Drinsko – Limske hidroelektrane“ pa meštani Amzića, Ojkovice, Donjeg i Gornjeg Trudova i Debelje smatraju da bi to javno preduzeće trebalo da otkloni kvar. Spremni su kažu i da snose deo troškova, ali se njihovim nedaćama ne nazire kraj. Direktor preduzeća Ivko Šaponjić bez saglasnosti nadležnih iz Beograda nije smeo da govori za „Novosti“, ali je poručio da se aktivno radi na rešavanju problema.

Zlatarsko jezero i hidroelektrana na Kokinom Brodu nastali su 1962 godine potapanjem zemljišta. Meštani okolnih sela ostali su gotovo bez kopnene veze sa ostatkom novovaroške opštine. Kako bi donekle ublažili muku žitelja tog kraja nadležni iz „Drinsko – Limskih hidroelektrana“ usutili su godinu dana kasnije brod sa skelom za prevoz tereta. Skela je dva puta saobraćala i prevozila gorštake i njihovu rodbinu. Sada, skoro 6 decenija kasnije, brod i dalje saobraća na istoj relaciji, ali bez skele koja je prema rečima meštana, samo jednom isplovila u poslednje tri godine.

Žitelji spremni da snose deo troškova za opravku plovila foto: Večernje novosti

– Nama ova skela život znači. Prevozili smo na njoj drva, stoku, poljoprivredne mašine i ostale potrebštine kupljene u Novoj Varoši. Otkad skela nije u upotrebi, idemo okolnim putem, a sela su nam zimi često zavejana, pa nam je potrebno nekoliko sati da bi smo stigli do grada – revoltirano priča Ivan Vasilić iz Debelje.

– Spremni smo da snosimo deo troškova za popravku skele kako bi ona ponovo krenula da saobraća- dodaje Vasilić.

Brod koji je registrovan za 12 osoba i četiri puta puta nedeljno prevozio jezerom meštane, gotovo da ništa ne znači bez skele. Tokom zimskim meseci ovi vredni gorštaci napuštaju svoja ognjišta i sa stokom sele u Kokin Brod, međutim ta selidba ne retko bude kobna po stoku.

– Imam nekoliko ovaca i krava, čim stigne zima selim ih u Kokin Brod. Jesenas sam tokom selidbe pretrpeo veliku štetu. Uginulo mi je tele jer nije izdržalo četvoročasovnu vožnju u kamionu, a toliko treba da stignem do Kokinog Broda. Transport jezerom traje samo pola sata – jada se sedamdesetogodišnji starina Radojica Kurtić iz Amzića i moli nadležne da osposobe plovilo.
Izvor: Večernje novosti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *