Biblioteka Jovan Tomić iz Nove Varoši priprema izdavanje dve monografije

Nova Varoš – Biblioteka ’’ Jovan Tomić’’ u Novoj Varoši nije prekidala rad ni za vreme vanrednog stanja. Organizovala je besplatnu dostavu knjiga do svojih  čitalaca, a kada je to bilo moguće i planirane kulturno-prosvetne aktivnosti.

Foto: A.Rovčanin

U prvoj polovini 2021. godine, plan je da izda monografiju ‘’Nova Varoš iz starih albuma’’, a prema rečima direktorke Milane Jelic, radi se o skupom projektu za čiju realizaciju će biti potrebna pomoć svih ljudi dobre volje.

Tokom 2020. godine kroz Biblioteku “Jovan Tomić” u Novoj Varoši prošlo je 5.058 čitalaca a ukupno je pozajmljeno 9248 knjiga. Kada god je epidemiološka situacija dozvoljavala, organizovane su književne večeri i promocije knjiga. Obeleženi su svi važniji datumi, poput Dana Narodne biblioteke i Dana knjige a u saradnji sa đacima škole Vojko Drulović iz Radoinje organizovan je dramsko-muzički program posvećen Svetom Savi.

Prema rečima Milane Jelić, direktorke biblioteke ‘’Jovan Tomić’’, tokom prošle godine nije bilo izdavačke delatnosti, ali u planu je da se to promeni ove godine, izdavanjem dve monografije.

Milana Jelić direktorka Biblioteke Jovan Tomić iz Nove Varoši, foto: A.Rovčanin

– Pre tri godine biblioteka Jovan Tomić pokrenula je akciju prikupljanja starih fotografija za monografiju ‘’Nova Varoš iz starih albuma’’ u saradnji sa novinarom Dragoljubom Gagričićem. Prikupljeno je oko 3000 fotografija a za samu monografiju izdvojeno je 500. Urađen je prelom i grafički dizajn. Obzirom da se radi o skupom projektu, koji sama biblioteka ne moze finansirati iz svojih skromnih sredstava, molim sve ljubitelje knjige, uspešne preduzetnike u Novoj Varoši da nam izađu u susret i pomognu u realizaciji ovog projekta – ističe direktorka Milana Jelić.

Takođe, u planu je izdavanje monografije ‘’Epoha varoske caršije’’ koja se priprema u saradnji sa Muzejom a za sredstva se apliciralo kod nadležnog ministarstva.

PP Media