Godina u znaku jubileja novovaroškog Doma kulture

Nova Varoš – Tematskim muzičko-poetskim programom u kojem su nastupili gudački kvartet „Kameleon“ sa operskom pevačicom – meco sopranom Natašom Radovanović, i prvacima beogradskog glumišta Miloradom Mikijem Damjanovićem i Draganom Mićalović, sinoć je novovaroški Dom kulture “Jovan Tomić”, obeležio tri značajna jubileja – pet i po decenija uspešnog rada, početak 55. “Dana kulture” koji će trajati do sredine marta i dve decenije rada sekcije KUD-a.

Foto: A.Rovčanin

Dom kulture “Jovan Tomić”, savremeno i divno oblikovano zdanje, rađeno prema idejama arhitekata Aleksandra Radojevića i Olivera Minića, simboličnim presecanjem vrpce 8. februara 1969.godine, svečano je predat na upotrebu građanima Nove Varoši.

Od 1969. godine kultura je Novovarošanima postala satavni deo života. Za proteklih 55 godina kroz ovu ustanovu što profesionalno, što amaterski prošlo je više hiljada kulturnih pregalaca, a na sceni su se smenjivale najbolje pozorišne predstave, opere, baleti, mjuzikli, folklorni ansambli u kojima su učestvovala najeminentnija imena iz sveta umetnosti.

Foto: A.Rovčanin

– Ove godine Dom kulture slavi tri jubileja, 55. rođendan Doma kulture, 20. godina postojanja sekcije KUD-a i počinju 55. “Dani kulture” – kaže Mihrija Hadžić direktorka Doma kulture “Jovan Tomić”.

“Dani kulture” su manifestacija koja se sa kraćim prekidima, organizuje već više od pola veka sa misijom da promoviše kulturno stvaralaštvo i afirmiše amaterizam u zlatarskom kraju.

– U okviru manifestacije „Dani kulture“ koja traje do 8. marta, biće 11 kvalitetnih programa, među kojima najviše pozorišnih, ali za sadržaje neće biti uskraćeni ni ljubitelji filma, književnosti, muzike – ističe Hadžić.

Mihrija Hadžić direktorka Doma kulture “Jovan Tomić”, foto: A.Rovčanin

Novovaroška publika uživala je u zanimljivom programu i stihovima prvaka beogradskog glumišta Milorada Mikija Damjanovića i Dragane Mićalović, a muzički deo upotpunio je gudački kvartet „Kameleon“ sa operskom pevačicom Natašom Radovanović.

– Video sam večeras da ovaj naš kraj vapi za tom jednom vrstom uzvišene umetnosti. Nas generalno podrazumevaju kao kraj koji voli samo komedije i nekog ko dođe da ih nasmeje. Ovo večeras je dokazalo da to nije tako, publika na Danima Danila Lazovića dokazuje da to nije tako. Presrećan sam što smo večeras na jedan lep i sofisticiran način otvirili obeležili tri jubileja – rekao je glumac Milorad Miki Damjanović.

Postojanje Doma kulture “Jovan Tomić” punih 55 godina od velikog je značaja, ne samo za Novu Varoš već i za celu zemlju, smatra državni sekretar u ministarstvu kulture Miodrag Ivanović.

– Tokom poslednje dve godine ministarstvo kulture je u saradnji sa opštinom Nova Varoš izdvojilo oko 28 miliona dinara za rekonstrukciju Doma kulture. To je konkretana potvrda decentralizacije kulture, kao jedan od čvrsto definisanih strateških ciljeva kulturne politike Vlade Srbije i resornog ministarstva. Na primeru ove ustanove se može videti na koji način se stvaraju uslovi da kulturni sadržaji budu podjednako dostupni svim građanima naše zemlje – naglasio je Ivanović.

Državni sekretar u ministarstvu kulture Miodrag Ivanović, foto: A.Rovčanin

Bogat program povodom jubileja u Domu kulture najavljuju tokom cele godine. U martu je planirana promocija „Letopisa“ u izdanju Istraživačko-izdavačkog centra „Stari Vlah“ iz Beograda, a početkom aprila koncerti Kulturno-umetničkog društva Doma kulture „Jovan Tomić“, koji ove godine obeležava dve decenije uspešnog rada.

PP Media