BNV: Nacrt nove medijske strategije neprihvatljiv za nacionalne manjine

Nacrt nove medijske strategije Srbije neprimeren je i neprihvatljiv za pripadnike manjinskih nacionalnih zajednica i njime se dodatno umanjuju njihova prava, naglasio je, učestvujući u završnoj raspravi povodom ovog dokumenta, koja je održana 28. februara u Beogradu, potpredsednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Muhedin Fijuljanin.

Za pripadnike manjinskih naroda pitanje ostvarenja prava na informiranje na materinjem jeziku je jedno od osnovnih identitetskih pitanja, s obzirom na činjenicu da su mediji jedan od osnovnih mehanizama očuvanja i javne prezentacije njihovih nacionalnih vrednosti, rekao je Fijuljanin.

On je izrazio neslaganje sa predloženim rešenjima u nacrtu strategije kojima se, kako je istakao, smanjuje nivo stečenih prava pripadnika manjinskih nacionalnih zajednica.

Konstatujući da je nivo ostvarenja prava na informiranje bošnjačkog naroda i pripadnika ostalih manjinskih zajednica neadekvatno posebno na području van Vojvodine, Fijuljanin je ponovio zahtev BNV za formiranjem posebne redakcije na manjinskim jezicima pri Javnom servisu RTS, tražeći podršku za to.

Na završnoj raspravi u vezi sa izradom nove strategije razvoja javnog informisanja u Republici Srbiji, prisutnima se na početku obratila predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, predstavnici OSCE-a i Evropske unije u Srbiji, kao i predstavnici radne grupe za izradu strategije.

U raspravi su učestvovali predstavnici akademske zajednice, novinarskih udruženja, sindikata, medija, kao i predstavnici nacionalnih vijeća nacionalnih manjina.

Bošnjačko nacionalno vijeće izradilo je analizu nacrta medijske strategije i sa predlozima izmena i dopuna uputilo kabinetu predsednice Vlade i radnoj grupi.

PP Media