BNV: Pokušaj diskriminacije Bošnjaka u Prijepolju

Nakon dobijenih informacija o aktuelnim događajima u Prijepolju i iz drugih sandžačkih opština a koje se odnose na dodeljivanje imena pojedinim ulicama i trgu, Bošnjačko nacionalno vijeće najoštrije osuđuje predloge imena koje su izdale komisije, posebno u  prijepoljskoj opštini, navodi se u saopštenju za javnost Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

-Vijeće ističe da je neprihvatljivo ekaviziranje određenih tradicionalnih toponima što je ustvari atak menjanja tradicionalnih naziva koji su stolećima prisutni. Neprihvatljivo je takođe  izbacivanje slova “H” iz tradicionalnih naziva toponima.

Bošnjačko nacionalno vijeće smatra da je sasvim logično da se u većinskim bošnjačkim mestima, ulicama i selima daju nazivi ulica koji potiču iz kulturno-povjesnog kruga bošnjačkog naroda, kao i da nazivi ulica moraju biti ispisani i na bosanskom jeziku/latiničnim pismom.

Vijeće naglašava da će dati svoje mišljenje samo ukoliko predlozi imena za ulice u Prijepolju ispune sve zakonske uslove uz predloge koje izdajemo, u suprotnom  Vijeće će učini sve u skladu sa svojim zakonskim ovlaštenjima kako bi se sačuvala tradicija suživota dva naroda u Sandžaku.

Bošnjačko nacionalno vijeće u skladu sa svojim ovlaštenjima radi na elaboratu o usklađivanju naziva ulica, trgova, naseljenih mesta, obrazovno-kulturnih institucija u skladu sa nacionalnim sastavom stanovništva – stoji u saopštenju BNV-a.

PP Media

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *