Prijepolje: Budžet za narednu godinu veći za 70 miliona

Budžet opštine Prijepolje za 2019. godinu iznosiće 1.251 milijardu, kazao je predsednik opštine Dragoljub Zindović. On je istakao da je planirano 70 miliona više prihoda u odnosu na 2018. godinu.

,,Radi se o povećanju oko 6.3 posto. Кao što znate, zakonska obaveza je da budžet mora da prati planirani iznos rasta BDP-a. Očekivani rast je oko 6.9 posto, a mi smo se držali okvira i povećanja budžeta za 2019. u odnosu na 2018. ne prelazi taj planirani procenat povećanja BDP-a nego je 6.3 posto. To je osnovna karakteristika budžeta i planirani raskodi su u skladu sa planiranim prihodima”, rekao je obrazlažući predlog budžeta za iduću godinu Zindović.

Кada su u pitanju prihodi, Zindović je istakao da su najveći deo tekući transferi od drugih nivoa vlasti i oni su, prema njegovim rečima, za sledeću godinu planirani u iznosu od 427 miliona i to je procentualno od oko 37.7 posto ukupno planiranih sredstava koji će se prihodovati u narednoj godini, dok su ustupljeni porezi na zarade drugi prihod i on će biti oko 305 miliona dinara.

,,To su dva najveća i osnovna modela planiranih prihoda za 2019. i ja bih kao značajan prihod još izdvojio porez na imovinu, koji je ovaj put planiran oko pet posto, a radi se oko 60 miliona”, naveo je Zindović.

Predsednik opštine kaže da kada se radi o raskodima, da su raspoređeni u ukupnom iznosu oko 111 miliona dinara.

,,Što se tiče raskoda, u narednoj godini planiramo da izdvojimo sledeći iznos:

Za saobraćajnu infrastrukturu 315 miliona, za osnovno obrazovanje 77 miliona, srednje obrazovanje 43 miliona, za socijalnu i dečju zaštitu 65 miliona. Što se tiče zdravstvene zaštite opredeljeno je 15.5 miliona, a za kulturu i informisanje opština će izdvojiti značajna sredstva koja se kreću blizu 100 miliona”, naglasio je Zindović i dodao da imaju u planu i sredstva koja su namenjena za funkcionisanje lokalne samouprave, za pospešivanje nezaposlenosti, koja su prema njegovim rečima u istom iznosu i za putnu infrastrukturu u iznosu oko 350 miliona dinara.

,,Ono što je bila namera predlagača za putnu infrastrukturu, jeste da sve planirane aktivnosti na sanaciji i izgradnji putne i komunalne infrastrukture koje nismo stigli da realizujemo u ovoj, to uradimo u narednoj godini”, istakao je za skupštinskom govornicom Zindović.

GZS i PP Media

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *