BNV traži promenu naziva škola „Vladimir Perić Valter“ i „Svetozar Marković“

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) zatražilo je od direktora i školskih odbora osam škola u Novom Pazaru, Tutinu i Prijepolju da, u skladu sa zakonom, donesu odluke o promeni naziva tih obrazovnih ustanova i pre nove školske godine upute zahtev Ministarstvu prosvete za dobijanje saglasnosti za te odluke. Ukoliko bude prihvaćen zahtev BNV Osnovna škola Vladimir Perić Valter iz Prijepolja poneće ime Murata efendije Šećeragića dok bi se škola u Brodarevu umesto Svetozar Marković mogla zvati Rifat Ramović.

U saopštenju BNV se navodi da se traži promena naziva škola koje je to Veće proglasilo obrazovnim ustanovama od posebnog značaja za Bošnjake u Srbiji.

Prema predlozima BNV, novopazarske osnovne škole “Vuk Karadžić”, “Stefan Nemanja”, “Jovan Jovanović Zmaj” i “Desanka Maksimović” trebalo bi da dobiju imena istaknutih ličnosti iz bošnjačke istorije, Muhameda Hevaji Uskufija, Kulina bana, Ahmeda Ali Gurbija i Muse Ćazima Ćatića.

Predlog novog imena za Osnovnu školu “Aleksa Đilas Bećo” u Tutinu je “Ferhad-beg Draga”, a “Aleksa Šantić” “Kadija Gluhavički”.

Nova imena u Prijepolju bi trebalo da dobiju škole “Vladimir Perić Valter” i “Svetozar Marković”, a prema predlogu, one bi trebalo da ponesu imena Murata efendije Šećeragića i Rifata Ramovića.

Akciju promene naziva ovih osam škola Bošnjačko nacionalno vijeće pokrenulo je i tokom 2014. godine, ali ona nije prihvaćena.
PP Media