Bolnica u Novoj Varoši ponovo u kovid sistemu, trenutno 25 pacijenata

Nova Varoš – Izdvojeno odeljenje užičke bolnice u Novoj Varoši ponovo je u kovid sistemu i trenutno se u njemu leči 25 pacijenata. Direktor Doma zdravlja dr Branko Popović kaže da je epidemiološka situacija izrazito nepovoljna. Dve kovid ambulante u punom su „pogonu“ i rade svakodnevno u periodu od 7 do 22 sata.

Bolnica u Novoj Varoši ponovo u kovid sistemu, foto: A.Rovčanin

Nova Varoš od početka januara trpi najjači udar korone od početka pandemije.

-I po broju novoobolelih i po broju pregleda epidemiološko stanje je sve složenije. Dnevno se u proseku inficira od 70 do 100 Novovarošana, a u trijažnim jedinicama se obavi čak 200 pregleda, od kojih su gotovo polovina prvi – upozorava za „Varoške novine“ dr Branko Popović.

-Nakon novogodišnjih praznika sa simptomima kovida javljali su se uglavnom mladi. Poslednjih dana, međutim, infekcija se očekivano prelila na sredovečnu i stariju populaciju. Među njima se beleže i srednje teške kliničke slike, što je zahtevalo hospitalizaciju odnosno ponovno vraćanje bolnice u kovid sistem- kaže dr Popović.

Dominantan je omikron soj, a njegovi tipični simptomi su: upala gornjeg respiratornog trakta, visoka temperatura, glavobolja, malaksalost, bolovi u zglobovima i kostima…Među obolelima ima i nevakcinisanih i vakcinisanih, s tim što i dalje prednjače ovi prvi.

I dok korona bukti, vakcinacija je gotovo u potpunosti utihnula. U lokalnom Domu zdravlja nastavljaju sa apelima na imunizaciju. Već duže vreme stojimo na cifri od 6.500 vakcinisanih. Vakcina različitih proizvođača ima u dovoljnim količinama. Nova Varoš, inače, prednjači u Zlatiborskom okrugu po broju imunizovanih zdravstvenih radnika.

Varoške novine