Brigadirski voz krenuo ka Prijepolju, pola veka pruge Beograd – Bar

Beograd/Prijepolje – Nekadašnji akcijaši, graditelji pruge Beograd – Bar, krenuli su jutros brigadirskim jubilarnim vozom iz glavne železničke stanice Beograd u Prokopu ka Prijepolju, obeležavajući na taj način jubilarnu 50. godišnjicu od početka gradnje ove pruge.

Foto: SAVA RADOVANOVIĆ (STF) / Ustupljene fotografije

Obraćajući se nekadašnjim akcijašima, ministar građеvinarstva, saobraćaja i infrastrukturе Goran Vesić je rekao da društvo nikada neće zaboraviti ono što su brigadiri uradili i naveo da se sada rekonstruiše pruga koju su oni gradili.

„Rekonstruisali smo deo od Beograda do Valjeva, a u narednih godinu dana počećemo da rekonstruišemo deo od Valjeva do Vrbnice, odnosno do granice sa Crnom Gorom“, istakao je Vesić.

Predsednik urduženja ORA Beograd – Bar Velizar Popović rekao je da se ovim putem želi postići da se ne zaboravi epopeja dobrovoljnog omladinskog rada.

„Radujemo se obnavljanju železničkog saobraćaja, izgradnji brzih pruga, kao i obnovi pruge Beograd – Bar“, istakao je on.

ORA Beograd – Bar odlikovala je ministra Vesića zlatnom značkom ove akcije.

Planom obeležavanja jubileja je predviđeno da brigadire na stanici u Branešcima dočeka predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović, nakon čega će biti postavljena spomen ploča u čast akcijaša sa teritorije ove opštine koji su učestvovali u izgradnji pruge.

Voz će potom nastaviti ka Prijepolju, gde će u Domu kulture biti održana Svečana akademija „Čelična magistrala srca“ i izložba „Pruga snova“ .

Manifestaciju organizuju Udruženje učesnika ORA Beograd – Bar, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Infrastruktura železnice Srbije, Srbija voz, Srbija kargo, Železnice Srbije ad i opštine Kosjerić, Čajetina i Prijepolje.

Pruga Beograd – Bar građena je od 1971. do 1975. godine, a u izgradnji je učestvovala i omladina iz 13 država, organizujući Saveznu omladinsku radnu akciju „Beograd – Bar“.

Tokom petogodišnjeg trajanja ove radne akcije radilo je 12.500 brigadira svrstanih u 234 brigade.

Izgradnja pruge Beograd – Bar bila je najveći građevinski poduhvat te vrste u Evropi, a prugu je svečano otvorio predsednik tadašnje SFRJ Josip Broz Tito trodnevnim putovanjem od Beograda do Bara 30. maja 1976. godine.

Tanjug i PP Media