Brucoše čeka još 200 mesta u domovima

U studentskim domovima u Beogradu, ove godine, biće oko 200 mesta više za brucoše iz cele Srbije. Rukovodstvo Studentskog centra „Beograd“ odlučilo je da poveća „upisnu kvotu“ za 20 odsto, s obzirom na to da ima raspoloživih kapaciteta, pa će se u domove, umesto 1.000 novih akademaca kao prethodnih godina, useliti oko 1.200 brucoša.

Ova odluka će, svakako, obradovati maturante koji iz svih krajeva Srbije dolaze da studiraju u prestonici. Konkurencija za dobijanje mesta u nekom od studentkih domova je izuzetno jaka, pa je gotovo postala praksa da „ispod crte“ ostanu i odlični učenici. Mesta ima samo za one najbolje pa su među primljenima više od polovine njih vukovci.

– Direktor je doneo odluku o povećanju smeštajnih kapaciteta za brucoše za 20 odsto, što je po zakonu i moguće, ako za to postoje uslovi – kaže Dragan Dondur, rukovodlac Službe smeštaja u Studentskom centru „Beograd“. – To je oko 200 mesta, ali još nije napravljena podela koliko će dobiti devojke, a koliko momci. Najveći broj brucoša dobija sobe u „Karaburmi“, „Patrisu“, „Veri Blagojević“, neki i u Studentskom gradu.

Konkurs za prijem brucoša u domove će trajati od 3. do 18. septembra, a najviše mesta ima u Beogradu – 9.558 i to u 11 domova. Tokom leta majstori su se uselili u objekta za smeštaj akademaca. Kako bi studentima domski život bio komforniji, iz budžeta su izdvojena znatna sredstva za njihovu rekonstrukciju i opremanje – 40 miliona dinara za tekuća održavanja, 55 miliona za investicije i 20 miliona dinara za opremu. Osim iz budžeta, radovi se finansiraju i iz kredita Centralne evropske banke.

CENOVNIK

Cena smeštaja u domovima, koji su podeljeni u četiri kategorije, ostaće ista i iznosi od 1.020 do 2.230 dinara. Neće se menjati ni cenovnik u studentskim restoranima, tako da će sva tri obroka dnevno koštati 171 dinar – doručak 40, ručak 72, a večera 59 dinara.

U prestonici najvoše studenata semšteno je u Studentskom gradu, koji ima četiri bloka sa oko 2.000 akademaca. Oko 60 odsto mesta u beogradskim domovima je u sobama prve kategorije.
Izvor: Večernje novosti