Kvadrat jeftiniji i do 250 evra

Kupovina nezavršenog stana, u takozvanoj sivoj fazi čest je slučaj kod onih koji traže jeftinije stanove, a koje će oni sami uređivati po svom ukusu i po minimalnoj normi koju moraju da zadovolje. Ovakva trgovina može da bude rizična avantura, ukoliko neimar ostane bez svežeg kapitala, pa građevina stane napola završena. Međutim, ovaj vid suinvestiranja, potencijalnim kupcima nudi mogućnost da pazare stan koji je 20-30 odsto jeftiniji.

Sklopiti kupoprodajni ugovor za stan u takozvanoj sivoj fazi, znači da se ne dobije kompletan stan, po principu „ključ u ruke“. Osim golih, omalterisanih zidova, uz nekretninu idu ulazna vrata i prozori. Kupci od dela ušteđenog novca kasnije uređuju svoj budući dom, prema mogućnostima i željama.

– Prema dosadašnjoj praksi, investitor je zadužen za grube radove, dok se kupcu pruža izuzetna mogućnost da, između ostalog, odlučuje da li će da gazi po parketu ili laminatu, da li želi da radijatori budu na levom ili desnom zidu. Budući stanari sami osmišljavaju kupatilo i kupuju sanitarije koje im najviše odgovaraju – priča inženjer Miloš Simić, vlasnik agencije „Euroinvest“.

Na stanovima koji se prodaju u sivoj fazi, građevinski radovi su uglavnom 80 odsto završeni. Stan u sivoj fazi kupcima se predaje sa omalterisanim i urađenim pregradnim zidovima i košuljicom. Ugrađeni su prozori i spoljna vrata. Uglavnom se razvodi struja sa plaćenim priključkom i postavljenim utikačima, prekidačima i spratnom tablom sa osiguračima. Razvedene su vodovodne i kanalizacione cevi. Grejne instalacije su razvedene, sa izvodima za radijatore. Investitori po pravilu ugrade hidroizolaciju u kupatilu i na lođi. Obaveza neimara je da završi fasadu, hodnike, prilaz zgradi i ugradi lift. Na kupcima je da gletuju i kreče zidove, postavljaju parket, unutrašnja vrata, pločice, elektro i hidroinstalacije. Tu postoji i rizik, jer ponekada vlasnici stanova znaju da odstupe od planirane vertikale, što može da stvori brojne probleme i da koči tehnički prijem zgrade.

– Krupniji investitori ne prodaju stanove u sivoj fazi, jer se plaše da lako mogu da uđu u birokratsku zamku. Naime, oni imaju termine kada zgrada mora da prođe tehničku komisiju i prijem. A može da se desi i da kupci loše izvedu zanatske radove, pa objekat ne može da dobije upotrebnu dozvolu – objašnjava Simić.

Ko se upušta u ovu rizičnu kupovinu mora da računa i na ono što nije predvideo. Na primer, da njegov komšija nije ugradio odgovarajuće cevi ili radijatore, što, opet, može da bude veliki problem. Kupovinom stana u sivoj fazi kvadrat može da se pazari za oko 250 evra manje od tržišne cene za kompletan stan. Međutim, i ova cena može biti klizna, u zavisnosti od kvaliteta materijala koji se ugrađuje.

– Jači investitori prilikom izgradnje objekta kupuju stolariju, pločice i parkete na veliko. Oni imaju nižu cenu opremanja od one koju plaća običan kupac. Naravno, tu u obzir treba uzeti i kvalitet zanatskih radova – kaže naš sagovornik iz „Euroinvesta“.

Prodaja nezavršenih stanova, koje kupci sami uređuju češća je u unutrašnjosti Srbije nego u Beogradu. U prestonici, na tržištu nekretnina, ovakavi stanovi se mogu kupiti u Borči, Mirijevu, Železniku, Sremčici i Kneževcu.

JEDNOSOBAN ZA 35.000

Za jednosoban stan od 45 kvadrata u Kneževcu treba izdvojiti oko 45.000 evra. Međutim, u slučaju da se kupac i investitor dogovore da on bude kupljen bez zanatskih radova i stolarije, realna cena je oko 35.000 evra.
Izvor: Večernje novosti