Budžetska podrška za deset medija u Novoj Varoši, najviše novca lokalnim medijskim kućama

Nova Varoš – Predsednik opštine Radosav Vasiljević potpisao je danas rešenje o raspodeli 4,8 miliona dinara iz opštinske kase za sufinansiranje medijskih projekata u 2022. godini u Novoj Varoši. Time je potvrđen nedavni predlog nadležne Кomisije da pare dobije deset medija iz Nove Varoši, Priboja, Prijepolja, Užica i Čačka.

Foto: A.Rovčanin

Najviše para, kao i lane, otići će lokalnim sredstvima informisanja. Tročlana komisija, u sastavu Edib Honić iz Sjenice (predlog Udruženja novinara Srbije), Radojica Mali iz Bele Crkve ( iz Udruženja radio stanica “RAB Srbija“) i Ilija Stojanović  iz Beograda (medijski stručnjak), procenila je da bi projekate lokalnih „Varoških novina“ pod nazivom „Javni interes opštine Nova Varoš u Varoškim novinama“ i televizije “Zlatar” “Hronika Nove Varoši” trebalo sufinansirati sa po 1.100.000 dinara. „Radio Zlatar“ moći će ove godine iz opštinske kase da računa na 200.000 dinara za realizaciju projekta pog nazivom „Naše vesti“.

Među medijskim kućama sa strane, na čelu liste po visini dobijene sume nalazi se Televizija Priboj sa 800.000 dinara sa projektom „Novovaroški mozaik“. Odlučeno je i da se sa 600.000 dinara finansijski pomogne i projekat užičke TV „Pet“ “Sport u Novoj Varoši”, prijepoljska “PP Media” moći će da računa na 400.000 dinara za projekat “Nova Varoš po meri građana”, a 300.000 dinara odobreno je čačanskom Glasu Zapadne Srbije za projekat “Turistička mapa opštine Nova Varoš”.

Iz opštinskog budžeta će biti podržana još dva čačanksa medija i to “Lav televizija” sa 150 hiljada dinara i “In Media net RINA” sa 100 hiljada dinara. Listu podržanih projekata zaključuje užička “West media pres” sa 50 hiljada dinara.

Na opštinskom konkursu za sufinansiranje medija prijavljeno je bilo ukupno 21 projekat televizija, radija, novina, agencija i portala iz gotovo svih delova Srbije. U njihovom fokusu bile su raznolike teme, od zumiranja turističkih potencijala, poljoprivrede, ekologije, preko zdravstva, kulture, narodne baštine, do energetike, rodne ravnopravnosti, radionica.

PP Media