Četvrti agregat u HE „Potpeć“

Prijepolje/Priboj/Nova Varoš – Elektroprivreda Srbije posle više od pola veka podmlađuje elektrane na Uvcu i Limu. Za HE „Bistricu“ stigle potrebne dozvole, a za HE „Potpeć“ se radi dokumentacija. Struja iz viška vode Lima, koja preliva preko brane u vreme kiša i topljenja snega.

Čekanje-odavno najavljen četvrti agregat zbog viška vode, HE „Potpeć“, foto:D.Gagričić

U dve hidrocentrale – „Bistrica“ na Uvcu i „Potpeć“ na Limu, koje rade u sistemu „Drinsko-limskih HE“, Elektroprivreda Srbije podmladiće opremu, kako bi se posle pet–šest decenija rada, obezbedio pouzdan rad i sigurno snabdevanje strujom. Pripreme za raspisivanje tendera za rekonstrukciju HE „Bistrica“ su u toku i dobijene su sve potrebne dozvole, a za HE „Potpeć je u toku izrada dokumentacije.

-Zameniće se glavna elektromašinska oprema i pomoćni sistemi.Radovi će se finansirati iz sopstvenih sredstava,a delom iz kredita. Rekonstrukcija HE „Bistrica“ kreće početkom 2022. godine i trajaće tri godine,a u HE „Potpeć“, kako je planirano, početkom 2024. godine, sa rokom od četiri godine – ističe se za „Novosti“ u saopštenju Sektora za odnose s javnošću EPS.

Preliv-kilovati odlaze u nepovrat, foto: D.Gagričić

Sa turbine prvenca na Uvcu, HE „Bistrica“, u novovaroškom selu po kome je dobila ime, struja je potekla 23. januara 1960. godine.Već u julu iste godine u mrežu dalekovoda uključen je i drugi agregat tada najveće centrale u Srbiji, sa snagom od 104 megavata.Prva dva agregata na Limu puštena su u rad u julu 1967. godine, a treći 1970. godine

U novovaroškom kraju i Limskoj dolini posebno vlada interesovanje za ugradnju četvrtog agregata u HE „Potpeć“, koji je, ruku na srce, iz rukovodstva EPS odavno najavljivan više puta. HE „Potpeć“ je jedina elektrana na Limu i jedina protočna u sistemu „Limskih HE“. U vreme topljenja snega na crnogorskim planinama i obilnijih kiša – velike količine vode odlazile su preko brane.

-Ugradnjom 4. agregata u HE „Potpeć“ obezbediće se efikasan rad elektrane sa garantovanim protokom. Takođe, izgradljom novog agregata pre početka rekonstrukcije postojećih, umanjiće se gubitak u proizvodnje tokom samih radova,a nakon toga i biće smanjeno prelivanje i povećana proizvodnja struje. Dogradnjom 4. agregata instalisana snaga ekektrane biće povećana za 12,5 MW, dok će se prosečna godišnja proizvodnja povećati za 15,3 miliona kilovat-sati – kažu u pi-ar službi EPS.

Кapacitet

U mrežu dalekovoda HE Potpeć“ godišnje u proseku šalje 210 miliona, dok je proizvodnja HE „Bistrica“ oko 340 miliona kilovat-sati. Tokom radova će, kako tvrde stručnjaci, kapaciteti raditi sa polovinom snage. EPS je nadavno objavio da će u ove radove investirati 74 miliona evra.

D.Gagričić