Ćirilična baština od 21. do 24. maja

Bajina Bašta – Ovogodišnja Ćirilična baština održaće se u Bajinoj Bašti od 21. do 24. maja. Ova manifestacija u oblasti kulture i turizma od značaja za opštinu Bajina Bašta, posvećena je srpskom jeziku i očuvanju ćirilice.

Foto: Promo

Cilj Ćirilične baštine je da podstiče i neguje korišćenje ćirilice, da na srpskom govornom području obogaćuje kulturni identitet i unapređuje sadržaje u oblasti srpskog jezika i kulture. Oraganizator Ćirilične baštine je Ustanova „Кultura“ pod pokroviteljstvom opštine Bajina Bašta.

Ćirilična baština se održava svake godine u trajanju od najmanje tri dana, oko 24. maja, kada Srpska pravoslavna crkva proslavlja Svete Ćirila i Metodija i kada se obeležava Dan slovenske pismenosti. Tokom trajanja Ćirilične baštine vrši se uručivanje nagrada pojedincima i ustanovama koje se posebno ističu u zaštiti i negovanju ćirilice. Ćirilična darovnica je najznačajnija nagrada u okviru manifestacije, ona se dodeljuje samo jednom dobitniku godišnje i predstavlja nacionalnu nagradu za izuzetan doprinos i naročite zasluge u očuvanju i promociji ćirilice i negovanju srpskog jezika i pisma. Dobitnik ovogodišnje Ćirilične darovnice je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković dok zahvalnice Ćirilične baštine za posebno isticanje u zaštiti i negovanju ćirilice dobijaju Nacionalni park Tara i „Zlatiborac“.

Treća po redu Ćirilična baština imaće vrlo sadržajan i kvalitetan program počev od predavanja eminentnih srpskih intelektualaca, akademika Mira Vuksanovića i prof. dr Rajne Dragićević, preko muzičkog dela programa u kome će učestvovati gudački kvartet RTS-a i Muzička radionica Art Moment, pozorišne predstave “Bedemi ćirilice”, izložbe “Ćirifiti” Petra Popovića Pirosa, promocije knjige o Dobrici Eriću i foto-konkursa „Ćirilica uvek sa mnom“ do zabavno-edukativnih sadržaja za decu osnovnih i srednjih škola i stručnih vodičkih tura kroz istorijat i značaj manastira Rače i Račanske prepisivačke škole za očuvanje srpske pismenosti.

Otvaranje manifestacije je u petak, 21. maja od 18 časova, u glavnoj ulicu u Bajinoj Bašti, na platou ispred Galerije Ustanove „Кultura“. Svi programni u okviru Ćirlične baštine su besplatni, a za najbolje na foto-konkursu i edukativno-zabavnim igrama pripremljeni su pehari, medalje i poklon paketi.

Program koji je pripremljen opravdava status Ćirilične baštine kao jedne od najznačajnijih kulturnih manifestacija u Srbiji, što je ranije potvrdilo i Ministarstvo kulture dodeljivanjem nagrade Кulturni obrazac godine.

PP Media