Čista energija otvara nova radna mesta

Od naredne grejne sezone 10 toplana u Srbiji više neće biti zagađivači svojih sredina. Sa fosilnih, “prljavih” goriva prelaze na biomasu, koju će koristiti u zagrevanju domaćinstava, privrednih i javnih objekata u Novom Pazaru, Novoj Varoši, Prijepolju, Malom Zvorniku, Priboju, Majdanpeku, Kladovu, Bajinoj Bašti i Valjevu. Ovih devet gradskih elektrana koristiće naredne zime drvnu sečku, a Bečej će grejati geotermalna energija. Čitav posao vredan je 27 miliona evra.

Tehničku podršku ovom projektu pruža Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, a finansijsku Nemačka razvojna banka KFV. Od 27 miliona evra, 20 miliona je kredit KFV banke, koja je poklonila dva miliona, a pet miliona je dar Vlade Švajcarske.

– Prelazak toplana na biomasu ima višestruke benefite za održivi razvoj lokalnih zajednica – kaže Rajner Šelhas, stručni savetnik na projektu nemačko-srpske razvojne saradnje. – Kupovinom lokalnog energenta, u ovom slučaju biomase, to jest drvne sečke, novac ostaje na lokalu, a u lancu snabdevanja i korišćenja stvaraju se mogućnosti za nova radna mesta. Istovremeno, znatno se smanjuje zagađenje životne sredine.

Priboj je uz podršku GIZ finansirala prelazak na biomasu kotlarnice koja snadbeva školu, predškolsku ustanovu, dom zdravlja, kulturni centar i opštinu. Priboj je i jedna od 10 opština koje su lane potpisale ugovor o prelasku gradske toplane sa fosilnih goriva na korišćenje biomase.

– Cilj nam je da načinimo primetan i važan korak ka unapređenju održivosti lokalne zajednice, u kojoj ćemo se oslanjati na sopstvene resurse i ostvoriti preduslove za otvaranje novih radnih mesta, uz smanjenje emisije štetnih materija – rekao je Saša Vasilić, zamenik predsednika Opštine Priboj.

NAŠE OBAVEZE

Države Evropske unije ulažu sredstva u obnovljive izvore energije, što se posebno odnosi na šumsku biomasu. Srbija se obavezala da do 2020. godine poveća udeo energije iz obnovljivih izvora, od kojih je jedan i biomasa, na 27 odsto ukupne bruto finalne potrošnje energije.
Izvor: Večernje novosti