Da li će elektromotori uništiti turističku ponudu planine Zlatar, čamdžije najavile blokadu

Nova Varoš – Planina Zlatar poslednjih godina od devastirane kotira se kao top turistička destinacija, a brojni turisti dolaze iz svih delova Srbije, prenosi agencija RINA.

Elektromotori jako skupi i slabog kvaliteta, foto: Rina

Jedna od najvećih atrakcija za sve posetioce svakako je vožnja Zlatarskim i Uvačkim jezerom, koja su svojevrsni biser ove planine. Međutim, ovaj sadražaj bi predstojeće sezone mogao izostati, ukoliko vlasnici čamaca ne pronađu zajedničko rešenje sa Ministarstvom zaštite životne sredine koje je donelo uredbu da se prilikom vožnje na plovilima mogu koristiti samo elektromotori.

„Ne bi imali ništa protiv toga, da su nam omogućili uslove da mi te elektromotore možemo koristiti na Zlatarskom jezeru i obavljati naš posao. Njihove baterije su teške i veoma brzo se prazne, pa čamac ne može da pređe razdaljinu ni od nekoliko stotina metara stao bi na sred jezera. Nije izvodljivo nositi ih kući ili na neko drugo mesto gde bi se dopunjavale i vratiti u ista ta plovila, stoga treba omogućiti punjače na jezerima kako bi mogli nesmetano da funkcionišemo. Postoje baterije koje mogu izdržati od 3-4 sata vožnje, ali su jako skupe čija je početna cena od 15 hiljada evra pa na gore, što je za sve nas ogroman trošak”, rekao je za RINU Danilo Paunović vozač čamca.

Rina i PP Media