Dele megdan na planini

Nova Varoš/Zlatar – 9.„Susreti zlatarskih sela“ na Ivannjdan (7. jula) na visu Džade Odmeravaju snagu i spretnost u starim čobanskim veštinama i umeću drvoseča i rabadžija. Podsećanje na korene i tradiciju predaka.

Najveće interesovanje vlada za takmičenje rabadžija

Deveti „Susreti zlatarskih sela“ održaće se na Ivanjdan, na visu Džade, u Muškovini. Ekipe sela nadmetaće se u starim čobanskim veštinama – bacanju kamena s ramena, vučenju klička, trčanju i skoku u dalj, a odmeriće snagu i spretnost u struganju balvana, nadvlačenju konopca , malom fudbalu i odbojci. Najmlađi posetioci, predškolci, trčaće na livadi.

Po sedmi put takmičiće se rabadžije Zlatara, Bosanja i okolnih planina u izvlačenju trupca volovskom zapregom. Za vlasnike tri najuspešnija para volova obezbeđene su novčane nagrade.

Loptanje na livadi

Takmičenje počinje u utorak, 7. jula, u 9 sati.

„Susreti zlatarskih sela“ na raskrsnici zlatarskih puteva i nekadašnjem sastajalištu čobana, drvoseča i rabadžij jedna su od retkih manifestacija u Starom Vlahu koja podseća na korene i tradiciju predaka.

Podmaldak na tepihu Džada

Predsednik organizacionog odbora je šumar Grozdimir Grbović, ugostiteljske usluge pružaće „Pogled“, restoran Nenada Drulovića a učesnike i posetioce zabavljaće trubački orkestar. Do visa Džade stiže se asfaltnim putem od Suvog bora.

Domaćini devetih „Susreta zlatarskih sela“ su selo Drmanovići i preduzeće Vojka Purića „Složna braća“.

Zlatarinfo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *