Opština pokreće tužbe protiv šest udruženja građana, slična sudbina očekuje i deo medija

Prijepolje – Opština Prijepolje podneće tužbe protiv šest udruženja građana koja u 2020. godini nisu opravdala sredstva ili vratila u budžet za realizovane projekte, nakon što je utvrđeno da nisu ispoštovala ugovorne obaveze. Slična sudbina mogla bi da zadesi i deo medija, koji su dobili budžetsku podršku na prošlogodišnjem konkursu.

Foto: A.Rovčanin

Naime, Komisija za kontrolu utroška sredstava ustanovila je niz nepravilnosti kod pojedinih medija, pa je Opštinsko veće vratilo na doradu izveštaj Кomisijii, sa zahtevom da precizno ustanovi koje medijske kuće nisu ispoštovale ugovorene obaveze.

Кoji su konkretni pojedinačni propusti medija biće poznati za 15 dana, koliko je Кomisiji dat rok da doradi izveštaj.

– Mediji koji nisu namenski utrošili sredstva, ili nisu proizveli planirane sadržaje, moraju da vrate novac. Smatramo da Кomisija mora da utvrdi tačno ko je kakve propuste napravio i shodno tome ćemo odrediti koliko ko treba novca da vrati u budžet – istakao je predsednik opštine Prijepolje Vladimir Babić.

Jedna od posledica za medije, za koje se ustanovi da nisu ispoštovala ugovorene obaveze biće zabrana učešća na konkursima u naredne dve godine.

Šest udruženja građana nije ispoštovalo ugovorene obaveze za dobijena sredstva u 2020. godini niti je postupilo po nalogu Кomisije da vrati sredstva u budžet opštine, u ukupnom iznosu oko 400.000 dinara, pa će zbog toga biti utužena.

Reč je o sledećim udruženjima: Internacionalna humanitarna organizacija, koja duguje skoro 192.000 dinara, OUBNOR Prijepolje oko 67.500 dinara, Udruženje „Tetreb film“ opštini nije vratilo 45.000 dinara, „Alijansa mladih“ oko 35.000 dinara a Udruženje građana „Jabuka“ i Udruženje pčelara „Brodarevo“ opštini duguju po 30.000 dinara.

– Postoji jedan broj udruženja građana koja su dobila novac, međutim, nisu ih opravdala. Možda su smatrali da su iznad zakona, neki nisu čak ni želeli da komuniciraju sa nama. Mi mirne savesti ulazimo u postupak naplate sredstava koja su neopravdano utrošena, a nama nisu vraćena – naglašava Babić.

PP Media