Devet decenija organizovanog turizma na Zlataru – jubilej za ponos ali i velika obaveza

Nova Varoš – Sinoć je u Domu kulture „Jovan Tomić” održana svečana akademija povodom obeležavanja jubileja – 90 godina organizovanog turizma na planini Zlatar.

Direktor TO Zlatar Branko Pucarević istakao je da Zlatar ima izuzetan geografski položaj koji je učinio da ova planina postane zanimljiva turistima širom zemlje ali i iz celog sveta.
„Trudimo se da iskoristimo ono što nam je dala priroda ali i da čujemo mišljenje mladih i obrazovanih iz naše opštine koji u mnogome doprinose razvoju turističke destinacije”, kazao je Pucarević.

On je istakao da je osnaživanje turističke destinacije prioritet i da se u TO kontinuirano staraju da ostvare kapitalne investicije koje unapređuju infrastrukturu i turistički potencijal kao i da organizuju veliki broj manifestacija koje će boravak na Zlataru učiniti zanimljivijim.

„Palnovi su nam da u narednim godinama povećamo i unapredimo smeštajne kapacitete, osnažimo domaću radinost i potencijalnim gostima ponudimo kontakt sa tradicijom i pravim vrednostima”, naglasio je prvi čovek TO Zlatar.

Pucarević je zaključio da bez saradnje sa poslovnim sardanicima i ulaganja resornog mnistarstva ne bi bili u mogućnosti da ostvare planove.

Predsednik opštine Nova Varoš Radosav Vasiljević podsetio je da su kroz vekove Stari Vlah i novovaroški kraj bili raskršće puteva kojima su se kretali trgovci i putnici namernici a preko kojih se obavljala razmena robe i usluga prema drugim krajevima i da se već tada ukazala potreba za mestom predaha i odmora.

Prema rečima predsednika opštine okosnica ozbiljnog organizovanog turizma na Zlataru, bio je hotel Panorama koji obeležava 50. godišnjicu postojanja i rada.

„Hotel je izgrađen u specifičnom alpskom stilu sa kapacitetom od 240 ležajeva i 400 sedećih mesta i drugim pratećim sadržajima. Taj hotel je u proseku beležio godišnje oko 30 hiljada noćenja sve do 2012. godine. Pored hotela Panorama nakon osam godina sagrađen je i pušten u rad i RH centar Zlatar za lečenje kardiovaskularnih oboljenja sa 380 ležajeva i 140 zaposlenih radnika zajedno sa medicinskim osobljem koji je u proseku godišnje ostvarivao oko 70 hiljada noćenja”, kazao je Vasiljević.

On je podsetio da su ta dva centra najviše doprinela razvoju zdravstvenog i sportsko – rekreativnog turizma u opštini Nova Varoš. Vasiljević je podsetio da je planina odlukom Vlade RS 2005. proglašen vazdušnom banjom, ali da je pogrešnom državnom i opštinskom politikom 2011. RH centar zatvoren. Vasiljević je istakao da je turizam jedna od strateški najvažnijih privrednih grana za opštinu Nova Varoš.

„Turizam je delatnost koja pruža bezbroj izuzetnih prilika da svaki pojedinac napreduje, ali da se ovaj kraj i opština ožive. Težimo da budemo u rangu najboljih i najrazvijenijih turističkih destinacija u našoj zemlji. Predeo izuzetnih prirodnih odlika sa našim kristalnim jezerima, istorijska i kulturna baština, autentična kuhinja, obećavaju da će Zlatar postati poželjna destinacija i za turiste izvan naše zemlje. Trudimo se da unapređenjem naše turističke destinacije komuniciramo u dva smera, sa našim građanima, ljudima u selima, vlasnicima i zaposlenima u našim turističkim objektima i sa druge strane sa relevantnim državnim institucijama i organizacijama. Smatramo da ćemo samo na taj način dvostranom komunikacijom, spremni da prihvatimo sugestije, a poznati kao dobri domaćini, postići značajne rezultate iz oblasti razvoja turizma jer je to jedna od najbitnijih privrednih grana za razvoj opštine”, zaključio je Vasiljević.

On je najavio da su pored urađenih u planu i drugi veoma važni projekti za razvoj turizma na Zlataru .

Prisutnima se obratila i Olgica Miljković prva direktorka TO Zlatar i aktuelna zamenica direktorke TO Srbije.

Miljković je kazala da je kao kao rođena Novovarošanka pristrasna ali da sa sigurnošću može reći da je Zlatar čarobna planina i da tome u prilog ide činjenica da je među prvim proglašena vazdušnom banjom u Srbiji.

„Kada su naši preci, u Bulatovićima organizovali gostionicu i prve brvnare koje su bile i prvi smeštajni kapaciteti za turiste koji su tada dolazili u posetu, oni su u stvari imali viziju da ovaj kraj treba da se bavi turizmom”, kazala je ona.

Miljković je naglasila da je od tada pređen dug put i da danas sve veći broj stranih i domaćih turista posećuje ovaj kraj.

„Međutim pred nama je i dalje dug put ali nadam se širok i uspešan. Kao neko ko vodi domaće tržište u TO Srbije mogu da kažem da je TO Zlatar kao samostalna ali i u okviru Turističke regije Zapadna Srbija uvek deo naše kampanje kako u Srbiji tako i u inostranstvu. U velikim kampanjama koje mi radimo da promovišemo Srbiju kao turističku destinaciju, Zlatar i Uvac su uvek u njima.

Prema njenim rečima novovaroški kraj se profilisao kao poznata turistička destinacija koja razvija planinski turizam i aktivni odmor, ali je nezaobilazna i gastronomska ponuda i da se nijedan gost se neće vratiti odavde a da ne pomene sve lepote koje ova destinacija ima.

PP Media i GSZ