Devet novih kamiona iz FAP-a za Vojsku Srbije

Priboj – Vojska Srbije, u odnosu na prethodnu godinu, dva puta je povećala obim nabavke koja je vršena u “FAP Korporaciji” a.d. Priboj, rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji je u pratnji pomoćnika ministra za materijalne resurse Nenada Miloradovića, obišao danas proizvodnju naoružanja i vojne opreme koje to preduzeće iz Grupacije Odbrambena industrija Srbije vrši za potrebe Vojske Srbije i Ministarstva odbrane.

“Ove godine naručili smo i već platili 744 miliona za različita vozila koja proizvodi FAP, od kamiona, do potpuno novih platformi 6×6 kontejnerskog tipa koje danas preuzimamo, i do modernizacije BOV-a. FAP je veoma važan za nas. On je strateško preduzeće, ali važnije od svega je da vojska uvek, na prvom mestu, kupuje ono što sami proizvodimo i na taj način čuva tehnologiju, čuva i ljude i mesta u kojim odbrambena industrija posluje”, naglasio je ministar Vulin.

Poštujući uputstva koje je dobila od Ministarstva odbrane i Ministarstva zdravlja, Kompanija FAP nije prekidala svoju proizvodnju za vreme vanrednog stanja i zato danas, poručuje ministar Vulin, možemo da dobijemo devet potpuno novih kamiona, na potpuno novoj platformi.

“Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, kao vrhovni komandant Vojske Srbije, dao je obećanje da FAP mora ostati, da proizvodnja u FAP-u mora biti unapređena, a ljudi u Priboju sigurni i zadovoljni. Vojska Srbije ispunjava obećanja svog vrhovnog komandanta”, rekao je ministar Vulin.

Prema rečima pomoćnika ministra za materijalne resurse Nenada Miloradovića, FAP iz godine u godinu postaje sve značajniji za opremanje Vojske Srbije, a ove godine obim ugovora tog preduzeća, i po vrednosti i po asortimanu, mnogo je veći u odnosu na ranije. Miloradović poručuje da Ministarstvo odbrane ima nameru da se taj trend nastavi.

“Osim svoje standardne proizvodnje kamiona, FAP je dobio značajnu ulogu kao integrator složenih borbenih sistema, pre svega na modernizaciji borbenog oklopnog vozila BOV, gde on kao finalista integriše napore šireg spektra preduzeća odbrambene industrije “, objašnjava Miloradović i dodaje da je aktuelna epidemija koronavirusa donekle uticala na poslovanje, ali da je FAP učinio napore da se ključni ugovori za potrebe Ministarstva odbrane realizuju.

Miloradović poručuje da je Vojna kontrola kvaliteta već izvršila prijem serije vozila za transport kontejnera na osnovu šasije FAP 2228 i da će ta vozila biti elementi jednog složenog borbenog sistema čiji se završetak očekuje u najskorije vreme.

Kako je istakao generalni direktor preduzeća FAP Ranko Vuković, ministar odbrane je danas imao priliku da vidi vozila koja su proteklog meseca završena tokom vanrednog stanja. On je naglasio da je to jedan od pokazatelja da je potez države, kada se opredelila da ojača FAP i da ga usmeri ka namenskoj industriji, bio dobar.

“Kada se svi bore za domaću namensku industriju, u Republici Srbiji imamo fabriku koja može da izradi jedno ovakvo vozilo, u svim uslovima, pa i u uslovima vanredne situacije. FAP je opstao i zahvalio bih radnicima koji su pod merama zaštite koje smo preduzimali tokom borbe protiv koronavirusa, uložili napore kako bi ugovor sa Vojskom Srbije priveli kraju”, rekao je Vuković.

Reč je o vozilima specijalne namene, dodao je Vuković, koja su prvi put urađena u toj fabrici, a koja će nositi kontejnere određenog tipa, potrebne Vojsci Srbije.

“Ovo je prvi put u istoriji fabrike FAP da je na vozilu za vojne potrebe urađena platforma na vozilu 6×6, odnosno 2228, da možemo da vučemo kontejnere od 5 i 10 inča”, naglasio je Vuković dodajući da je reč o tri modela vozila, za tri vrste kontejnera, za razne vrste prevoza sredstava specijalne namene.

Narodni poslanik iz Priboja Krsto Janjušević rekao je da su građani Priboja srećni što je FAP opstao i što napreduje.

“Ova puna proizvodna linija još jedan je od dokaza da je FAP opstao. Vojska Srbije sa FAP-om u ovom trenutku ima ugovorene poslove u vrednosti više od pet miliona evra, od vojnih vozila, kamiona, borbenih oklopnih vozila, do drugih sredstava, što nam daje razlog za optimizam i nadu u još veći napredak”, poručuje Janjušević, naglasivši da Srbija može da se snađe iz sopstvenih snaga, da ne mora da uvozi vojna vozila i zahvalivši na velikoj pomoći države za ulaganja u proizvodnju i opremu FAP-a što decenijama nije bio slučaj.

Predsednik Opštine Priboj Lazar Rvović izrazio je zahvalnost ministru odbrane, Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije na odnosu prema preduzeću FAP i Priboju.

“Nama ovo mnogo znači. Malo je mesta i malo je država koje proizvode kamione. Mi smo dokazali da u Priboju može da se napravi kvalitetan kamion i moramo to sačuvati. Nadam se da će primer Ministarstva odbrane slediti i druga ministarstva”,naglasio je Rvović.

Prema njegovim rečima, ima prostora za napredovanje preduzeća FAP i realne potrebe vojske nisu dovoljne za održivost rada, ali, kako je dodao, ako se tu uključe i druga ministarstva i ako se tu budu proizvodila i komunalna vozila koja su potrebna svakoj lokalnoj samoupravi, FAP će moći da napreduje, kao i ceo taj kraj naše zemlje.

PP Media