Izložba „Nikola Tesla – u svom i našem vremenu“ u Muzeju u Priboju

Priboj – Muzej Nikole Tesle, u saradnji sa Zavičajnim muzejom Priboj, organizuje izložbu „Nikola Tesla u svom i našem vremenu“. Vizuali prikazani na panelima predstavljaju priču o životu i delu jednog od najvećih naučnika, sa posebnim osvrtom na njegovo poreklo i porodicu.

Foto: Promo

Delo Nikole Tesle, koje se može podeliti na tri segmenta (indukcioni motori i polifazni sistem, struje visoke frekvencije, mašinstvo), prate radni modeli koji prikazuju neke od Teslinih najvažnijih pronalazaka kao što su indukcioni motor sa rotorom u obliku diska, „Кolumbovo jaje“, Teslin transformator i Teslina pumpa. Postavku dopunjuju i makete nekih od najvažnijih Teslinih projekata kao što su hidrocentrala na Nijagarinim vodopadima, laboratorija u Кolorado Springsu i čuveni toranj na Long Ajlendu.

Posetioci će moći da pogledaju i autorski film o životu čuvenog naučnika. Izložba će biti postavljena u Zavičajnom muzeju Priboj od 11. aprila do 9. maja 2023. godine. Autori izložbe su Branimir Jovanović, Milica Кesler, Ivana Zorić i Ivana Nedeljković.

PP Media