Dijana Radović: Selo je uvek čuvalo Srbiju, sada Srbija treba da sačuva selo

Beograd/Priboj – Tokom pandemije COVID-a 19, selo nas je po ko zna koji put podsetilo koliko nam je važno, ali i opomenulo da treba da ga čuvamo.

Dijana Radović poslanica Socijalističke partije Srbije

Zahvaljujući srpskom poljoprivredniku koji nije prestajao da proizvodi ni tokom vanrednog stanja, bili smo jedna od retkih zemalja kojoj ni tokom najveće krize nije nedostajalo hrane, kazala je Dijana Radović poslanica Socijalističke partije Srbije, govoreći o rebalansu budžeta koji su poslanici Skupštine Srbije juče usvojili.

– Ne samo da je bilo dovoljno namirnica za građane Srbije, već smo deo robe izvozili, i tako pomogli, pre svega zemljama u okruženju. Zbog toga je potrebno da nastavimo sistemska i strateška ulaganja koja će poljoprivredu modernizovati, a poljoprivrednike naučiti da budu i privrednici. Na taj način povećaće se udeo poljoprivrede u privrednom rastu Srbije. Pred nama je zadatak da usvajamo one mere koje će uvećati vrednost poljoprivredne proizvodnje . Umesto izvoza sirovina, koji je kod nas dominantan , da se usmerimo na izvoz proizvoda višeg stepena prerade, odnosno gotovih proizvoda. Zašto bismo malinu ili bilo koje drugo voće izvozili u zamrznutom stanju, ako znatno više košta džem, sok ili neki drugi gotov proizvod od tog voća – kazala je Dijana Radović.

Dijana Radović poslanica iz Priboja

– Ne smemo da zaboravimo i da poljoprivrednik nije samo čovek koji proizvodi hranu. To je čovek koji mora da ima dostojan život i mogućnosti makar približne onima koje imaju stanovnici gradova. To je i jedan od osnovnih zadatak novog ministarstva za brigu o selu – da oni koji u njemu  žive imaju dobre puteve, ambulante, prodavnice, kulturne i sportske sadržaje. Suština problema mladih u ruralnim područjima je i nedostatak telekomunikacionih usluga – kako govoriti o nastavi na daljinu, poslovima na daljinu ili o osnovnim socijalnim potrebama ako u svakom selu ne budemo imali signal za mobilnu telefoniju i internet. To su realni problemi koji muče žitelje naših sela, i koje moramo da rešavamo – navela je narodna poslanica iz Priboja.

– Tokom proteklih osam godina agrarna politika Srbije je upravo tako koncipirana da točak seoskog razvoja pokreće napred i da se iz godine u godinu sve više sredstava izdvaja za direktne subvencije poljoprivredne proizvodnje. Takvom agrarnom politikom jednako se vodi računa o malim poljoprivrednim gazdinstvima, kao i o velikim proizvodjačima. Da bi rezultati bili još bolji i da bi na svojoj koži osetili ljudi na selu, pored aktivnosti dva resorna ministarstva – ministartsvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu i ministarstva za brigu o selu. Neophodna je koordinacija svih sektora – od trgovine, turizma i telekomunikacija, preko omladine i sporta, lokalne samouprave do zdravstva i prosvete. Jedino tako stanovnici sela mogu da žive kvalitetnije, i jedino tako neće zeleti da se po svaku cenu odsele u gradove. Selo je uvek čuvalo Srbiju, sada Srbija treba da sačuva selo! Jer, bez zdravog i razvijenog sela nema ni prosperitetne Srbije – zaključila je mlada poslanica socijalista Dijana Radović.

PP Media