Do kraja meseca počinje izgradnja Transfer stanice „Banjica“

Prijepolje/Priboj/Nova Varoš – Transfer stanicu sa reciklažnim dvorištem u selu Čelice gradiće konzorcijum preduzeća iz Vojvodine, a rok za završetak radova je 150 radnih dana od dana obezbeđenja građevinske dozvole i svih drugih uslova koji zavise od naručioca posla. To je ujedno bila i jedina ponuda koja je stigla na nedavni oglas Regionalne sanitarne deponije „Banjica“.

Uskoro izgradnja Transfer stanice Banjica, foto: A.Rovčanin

Transfer stanica gradiće se na delu buduće regionalne deponije za četiri opštine, a radovi koje izvodi grupa ponuđača – „Energotehnika Južna Bačka“, „Rumekon“ iz Rume i “ Put invest“ iz Novog Sada, počeće, kako se očekuje, tokom maja. Transfer stanica gradiće se u dve faze, a vrednost prve je 93 miliona dinara. Opština Prijepolje će izdvojiti 25 miliona, Priboj 15 i Nova Varoš 10 miliona dinara, dok je ostatak sredstava obezbedilo Ministarstvo za zaštitu životne sredine.

-Prva faza za koju je sproveden tender, podrazumeva izgradnju i opremanje transfer stanice. U drugoj fazi planira se izgradnja pristupnog puta na državni put Bistrica-Priboj, kao i izgradnja dalekovoda i vodovoda i nabavka dva specijalizovana kamiona za dalji transport otpada- kaže Ljubenko Vasiljević, direktor Regionalne sanitarne deponije „Banjica“.

Ukoliko sve bude teklo prema planu, transfer stanica u dolini Lima biće stavljena u funkciju najkasnije u proleće 2022. godine. Na njoj će se prepakivati otpad koja stigne iz Nove Varoši, Prijepolja i Priboja (i možda Sjenice), i terati dalje na regionalnu deponiju „Duboko“ kod Užica. Кako bi mogla da prihvati otpad iz ovih opština Deponija „Duboko“ će biti proširena, za šta je resorno ministarstvo obezbedilo 96 miliona dinara.

-Na transfer stanici se neće, bar u prvo vreme, vršiti selekcija otpada. Međutim, sav otpad koji ovde stigne već razvrstan biće prihvaćen u reciklažnom dvorištu radi dalje reciklaže. Na primarnoj selekciji trebalo bi da rade lokalna komunalna preduzeća, ali se na žalost na tom polju nije daleko odmaklo- kaže Vasiljević.

Nakon izgradnje transfer stanice, kažu nadležni, neće se odustati od Regionalne sanitarne deponije ‘Banjica’, na kojoj radovi tapkaju u mestu skoro deceniju i po. Međutim, projekat i plan funkcionisanja same deponije moraće da pretrpe određene izmene, kako bi se prilagodili novim evropskim trendovima u oblasti upravljanja otpadom.

Varoške novine