Dogovor pre sudnice

Preduzeća sa blokiranim računima u Srbiji je najmanje 37.000. U istom „sosu“ je i 17.000 preduzetnika. Zajedno duguju oko 309 milijardi dinara. Dobar deo njih, uvereni su u Privrednoj komori Srbije, ali i privrednim sudovima, problem sa dužnicima i poveriocima najbrže i najjeftinije bi rešili – medijacijom. Broj sporova koji su u Srbiji rešeni pre ulaska u sudnicu, posredovanjem, do kraja prošle godine mogli bi se, međutim, izraziti promilima. Ministarstvo pravde planira zakonske promene kako bi motivisali i sudije, ali i suprotstavljene strane da se do dogovora dođe pre parnice.

U Beogradu je počela završna konferencija projekta Evropske banke za obnovu i razvoj, koji je posvećen unapređenju primene medijacije u privrednim sporovima. Ovaj način rešavanja problema u privredi, međutim, koristi ubedljiva manjina.

– Vođenje dugih sudskih sporova mnogo košta privredu – kaže Nermina Ljubović, savetnik predsednika PKS. – Medijacija je način da se sporovi reše vansudskim putem, na jednostavniji, kraći i jeftiniji način. Uz nju nema negativne reputacije i gubljenja poslovnih partnera. Mi smo posrednik u sporazumnom finansijskom restrukturiranju i tako smo izgradili potrebnu infrastrukturu.

Tokom vremena smo vodili oko 40 postupaka finansijskog restrukturiranja. Najkraći je trajao dva dana, a uspešno smo završili oko polovine svih postupaka vrednih oko 40 miliona vera. Iskustvo Italije to pokazuje. Privredne komore nude medijaciju i tokom godinu dana je rešavano oko 90.000 postupaka. Trajali su u proseku 56 dana, uspešno ih je rešeno više od pola i procenjena ušteda je 132 miliona evra.

Medijacija je način da se rasterete sudovi, koji su prenatrpani. U privredi se vode sporovi koji traju i više od deset godina.

– Ministarstvo pravde je pravni okvir prepoznalo kao jednu od prepreka u sprovođenju medijacije u Srbiji – kaže Jelena Deretić, pomoćnik ministra pravde. – Ideja je da se propišu podsticajne mere za primenu medijacije, pre svega u sudovima. Treba sniziti sudske takse, motivisati građane da se opredele za medijaciju.
Izvor: Večernje novosti