Dok malinari smanjuju zasade, povrtari povećavaju proizvodnju

Nakon nagle ekspanzije malinarstva u poslednjih nekoliko godina, procena stručnjaka je da će zbog ovogodišnje niske otkupne cene roda, od iduće godine u opštini Prijepolje biti zanemareno oko 30 posto malinjaka. Ipak za razliku od njih povrtari u Limskoj dolini su imali znatno berićetniju godinu i najavljuju povećanje proizvodnje.

Ove godine štetu u malinjacima prvo su napravili sneg i jak mraz, zatim ih je tukao prolećni grad, ali najveće posledice proizvođači trpe zbog niske otkupne cene. Nakon svega ovog budućnost malinarstva u gradu na Limu ne deluje ni malo svetlo, a površina od oko 800 hektara koliko se pod zasadom ovog jagodičastog voća nalazi mogla bi da bude od iduće godine znatno manja.

– Prema najavama članova udruženja već sada mogu da kažem da će se značna površina malinjaka smanjiti u idućoj godini. Deo malinjaka biće zapušten ili počupan, što će napraviti problem ne samo proizvođačima nego i sezonskim radnicima koji će ostati bez sigurne zarade. Smanjen priliv novca osetiće se u celoj opštini – kaže predsednik Udruženja malinara „Zlatna malina“ Mirsad Obućina.

Mirsad Obućina predsednik Udruženja malinara Zlatna malina foto: www.ppmedia.rs

I ako je sezona zimskog prskanja pri samom kraju, zbog loše godine mali broj proizvođača se odlučio da upotrebom nekog od preparata žaštiti svoj malinjak pred hladne dane. To će, upozoravaju stručnjaci, za posledicu imati značajno manji prinos naredne godine.

– Veoma je niska potražnja za preparatima, na to je direktno uticala niska otkupnaa cena. Proizvođači su dosta uložili tokom prošle i ove godine ali im se to nije vratilo pa stoga sada samo osnovne preparate koriste i to u znatno manjim količinama – ističe ispred jedne od najsnabdevenijih poljoprivrednih apoteka u Prijepolju Alen Bašović.
Ako se obistine predviđanja jednog dela malinara, iduće godine cena ovog voća mogla bi da bude znatno niža od ovogodišnje te stoga kažu nije pametno ulagati puno novca u primenu agrotehničkih mera i na taj način se dodatno zaduživati.

– Imamo nagoveštaj da će cena maline u narednoj godini biti od 80 do 100 dinara. Zato apelujem na proizvođače da što manje tretiraju malinu i izlažu se troškovima, da ne bi ušli u problem kakav smo imali ove godine – upozorava proizvođače ispred Udruženja malinara Limska dolina Sanel Dizdarević.

Ove godine za razliku od malinara povrtari su imali znatno bolju računicu. Paprika i kupus proizvedeni na imanju Njegoša Stojadinovića završili su i na trpezama Evropske unije. On kaže da je pored dobrog prinosa i cena bila zadovoljavajuća.

– Godišnje proizvedem oko 60 tona kupusa i 20 tona paprike koje pored domaćeg tržišta plasiram i van granica naše zemlje. Prošle godine sam zamrznutu papriku prodavao na nemačkom tržištu dok je ove godine ona prodavana kao sveža – kaže Stojadinović i dodaje da naredne godine planira da površinu od skoro tri hektra na koliko gaji papriku i kupus želi da poveća.

Berićetna godina za povrtare, Njegoš Stojadinović poljoprivredni proizvođač iz okoline Prijepolja, foto: www.ppmedia.rs

U opštini Prijepolje gde je svaki četvrti stanovnik nezaposleno lice, poljoprivreda se pokazala kao jedino rešenje za izlazak iz krize. Ipak da fabrike na otvorenom ne znače i sigurnu zaradu pokazao je i ovogodišnji primer malinara.
PP Media