Uz pomoć prekogranične saradnje do novih radnih mesta

Nakon objave prvog poziva za dostavljanje predloga projekata u okviru Programa prekogranične saradnje Srbija / Crna Gora 2014 – 20020 godina finansiranog iz Instrumenata za pretpristupnu pomoć Evropske unije, u Prijepolju je održana informativna cesija. Evropska komisija je za period do 2020. godine obezbedila 8,4 miliona evra bespovratnih sredstava namenjenih za finansiranje prekograničnih projekata.

Pravo uzečšća na prvom javnom pozivu imaju sva ministrarstva u vladama obe države, zatim lokalne samouprave i javna preduzeća usko povezana sa svim nivoima vlasi. Takođe mogu konkurisati i neprofitna pravna lica, udruženja građana i organizacije koje su registrovane na celoj teritoriji Srbije i Crne Gore. Evropska unija izdvojila je sumu od oko 2 miliona evra koja će biti odobrena u okviru Prvog poziva za predloge projekata.

– Ovo je prvi poziv, biće organizovana tri, podržane su oblasti kao što su zaštita životne sredine, podrška zapošljavanju i razvoju turizma i kulturno istorijskog nasleđa. Konkretno ovaj poziv pokriva oblast zapošljavanja i podizanja kompetencije radno sposobnog stanovništva – kazao je šef tehničkog Sekretarijata za program prekogranične saradnje Srbija Crna Gora Darko Čukuranović.

Detalj sa cesije održane u Prijepolju, foto: www.ppmedia.rs

Organizator cesije u Prijepolju bili su Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije i Ministarstvo evropskih poslova Crne Gore, uz tehničku podršku Zajedničkog tehničkog sekretarijata Programa prekogranične saradnje Srbija-Crna Gora 2014-2020.

– Nova generacija programa Srbija – Crna Gora 2014 – 2020 predstljva novu mogućnost za apliciranje i novom zbližavanju ljudi u pograničnom područiju. Ono što bih istakla jeste da je prvi poziv objavljen 15. novembra i rok za dostavljanje projektnih predloga je 26. januar iduće godine – ističe ispred Ministarstva evropskih poslova Crne Gore Anita Beriša.

Od početka sprovođenja Programa preko Instrumenta za pretpristupnu pomoć EU za period 2007-2013 finansirana su ukupno 34 projekta koji su doprineli povezivanju ljudi, zajednica i privreda pograničnih regiona kako bi zajedno doprineli razvoju međusobne saradnje, uz korišćenje ljudskih, prirodnih, kulturnih i privrednih resursa i prednosti.
PP Media