Donacija BNV-a školi u Brodarevu

Prijepolje/Brodarevo – Delegacija Bošnjačkog nacionalnog vijeća na čelu sa predsednicom dr. Jasminom Curić u sredu je posetila Osnovnu školu „Svetozar Marković“ u Brodarevu i tom prilikom podelila besplatne udžbenike za nastavu na bosanskom jeziku. 

 Učenici osnovne škole u Brodarevu, koji su druga generacija koja pohađa celokupnu nastavu na bosanskom jeziku, dobili su besplatne udžbenike za drugi razred osnovne škole kao i školski pribor. Osnovnoj školi „Svetozar Marković“ donirano je i devet tabli i jedan laptop računar. 

Nabavku nastavnih sredstava finansiralo je Bošnjačko nacionalno vijeće u okviru programa afirmacije i promocije nastave na bosanskom jeziku u opštini Prijepolje. 

Predsednica BNV, dr. Jasmina Curić je rekla da je podela besplatnih udžbenika školama koje su u nastavi na bosanskom jeziku jedan od napora Bošnjačkog nacionalnog vijeća da obrazovanje na bosanskom jeziku bude kvalitetno i okrenuto ka usavršavanju, ali i razumevanja za zahtevne ekonomske okolnosti u kojima se nalaze roditelji učenika u Sandžaku.

– Obrazovanje na bosanskom jeziku traje već sedam godina i pohađa ga  17 235 učenika u 39 obrazovnih ustanova. Imamo tendenciju rasta i broja đaka i broja ustanova. U Prijepolju već dve godine imamo nastavu na bosanskom. Za to su najviše zaslužni roditelji ove dece koji su među retkima svesni da obrazovanje na maternjem jeziku pruža znanje o sopstvenom jeziku, književnosti, istoriji, kulturi i tradiciji i da se sticanjem takvog znanja izgrađuje samopoštovanje što je uslov za odgoj zdrave i uspješne osobe. Pa stoga molim roditelje da istraju u svojim odlukama da im se deca obrazuju na maternjem jeziku i da savladaju sve prepreke i otpore na koje nailaze – istakla je dr. Curić.

Direktor OŠ „Svetozar Marković“ je izrazio zahvalnost na donaciji u nadi da će se podrška nastavi na bosanskom jeziku nastaviti i u budućnosti.

Delegaciju BNV pored predsednice dr. Jasmine Curić  činili su,  Elvira Đekić, predsednica Odbora za obrazovanje, Minela Kalender i  Nadir Dacić članovi Izvršnog odbora BNV te Eldin Jejna, većnik.

PP Media