Doživite mesec ramazana u istanbulskom stilu

Istanbul – Istanbul, grad u kome se spajaju dva kontinenta, takođe je dom nekim jedinstvenim ramazanskim običajima. Iako je Ramazan, poznat u turskoj kulturi kao „Sultan jedanaest meseci“, mesec saosećanja, samokontrole, udeljivanja, odanosti i posta, u Istanbulu se ovaj mubarek mesec obeležava na jedinstven način.

Foto: Promo

Ramazan ove godine pada između 23. marta i 20. aprila, i posetioci Istanbula u to vreme mogu učestvovati u posebnim ramazanskim običajima i kulturi grada i posmatrati ovaj mubarek mesec u okruženju gde se ljudi trude da pokažu ljubav, širokogrudost i toleranciju.

Blagodeti ramazana se mogu osetiti svuda

Istanbul dočekuje ramazan sa zastavama koje slave osmansko nasleđe razapetim između minareta džamija. Ovi osvetljeni natpisi ističu duhovnu atmosferu ramazana porukama mira, dodajući slikovitost već jedinstvenom pejzažu Istanbula. Još jedna lepa ramazanska tradicija kojoj se odaje veliko poštovanje su ramazanski bubnjari. Ovi muzičari šetaju ulicama pre zore, bubnjaju i recituju stihove o ramazanu kako bi probudili ljude za sehur prije ezana (poziv na molitvu) u zoru.

Foto: Promo

Ramazanski post je svakodnevni ritual, koji počinje ezanom u vreme sehura, i završava se večernjom molitvom i zvucima topovske paljbe. Duhovni aspekt posta proteže se do iftara – večernjeg obroka koji prekida post, a koji se služi na obilnim stolovima. Gosti obično iniciraju prekidanje posta gutljajem vode i sa nekoliko maslina ili hurmi, prije nego što nastave sa iftarom.

Dok iftarski stolovi u kućama građana Istanbula odražavaju obilje meseca ramazana, gradski kafići i restorani nude bogate menije sa tradicionalnim jelima, uključujući i sveže pečeni ramazanski hleb koji grad prožima primamljivim mirisom. Postovi koji se prekidaju za zajedničkim iftarskim stolovima na gradskim trgovima naglašavaju važnost jedinstva i deljenja. Tokom ramazana, posetioci mogu da dožive duhovno zadovoljstvo prekida posta na zajedničkom iftaru ili večeraju u nekom od brojnih restorana sa posebnim iftarskim menijima sa raznim osmanskim i turskim jelima.

Foto: Promo

Ramazan je takođe vreme kada na trpeze dolaze određena jela, a verovatno najpoznatija poslastica je turski desert „gulač“. Smatra se da je ova delikatna, ali slatka poslastica predak „baklave“, a pravi se od mleka, ružine vodice, nara i jedinstvene vrste testa.

Tradicionalna zabava do suhura

Taravih namaz, koji se obavlja u istanbulskim veličanstvenim džamijama nakon iftara, dodatno jača osećaje zajedništva, da bi nakon toga usledila tradicionalna ramazanska zabava na trgovima širom grada, a posebno u Sultanahmetu, budeći grad i njegove stanovnike. Na gradskim trgovima se organizuju verski razgovori, recitali poezije i narodne predstave – muzike, igre i pripovedanja, dok istovremeno, tradicionalne lutkarske predstave senki sa likovima „Karađoz i Hadživat“ zabavljaju kako decu tako i odrasle.

Foto: Promo

Duhovno putovanje po mubarek mestima Istanbula

Još jedan aspekt koji Istanbul čini jedinstvenim tokom ramazana je povezan sa mnogim svetinjama u gradu, od kojih su neke: Džamija Ejup Sultan (Eyüp Sultan Camii), u čijem je haremu ukopan Halid bin Zaid Ebu Ejjub El-Ensarija (Halid bin Zeyd Ebu Eyyub El-Ensari), ashab Poslanika Muhammeda, a.s.; mesto gde se nalazi mezar Oruč Babe, gde je otvoren prvi ramazanski post; Brdo Juša (Yuşa), na kojem se veruje da se nalazi mezar Poslanika Juše, a.s.; i mezar Jahja efendije. Istorijska mesta kao što su Aja Sofija (Aya Sofya), Plava džamija (Sultan Ahmet) i palata Topkapi su takođe prikladna mesta za posetu tokom ramazana. Hirka-I šerif, odnosno ogrtač Allahovog Poslanika Muhammeda, a.s., se izlaže u džamiji Hirka-i Šerif tokom meseca ramazana.

Foto: Promo

Doživite radost bajrama u Istanbulu

U Istanbulu, prvi dan bajrama, kojim se oprašta od mirnog meseca ramazana provedenog u ibadetu, obeležava se bajram-namazom. U Istanbulu tokom bajrama, videt ćete stanovnike grada na putu da posete svoe stare, u elegantnoj odeći i sa kutijama slatkiša ili peciva za poklon. Nakon što se rođaci ponovo okupe, bajramski praznik se nastavlja u gradskim parkovima. Nudeći historijske znamenitosti, dodir tradicije i sve uz zabavne aktivnosti u duhu ramazana, Istanbul dočekuje svoje goste ovog ramazana.

PP Media